Ce presupun și care sunt avantajele îngrijirilor paliative la domiciliu?

Publicat: 6 octombrie 2022 / Actualizat: 9 noiembrie 2022

În cei 8 ani în care a studiat tainele medicinii, psihologiei și ale biochimiei, Cristina a descoperit că atitudinea îți determină altitudinea și că viața poate fi un curcubeu de bucurii și provocări. Este pasionată de citit, scris, călătorii, gastronomie și nutriție. Speră ca prin acțiunile ei să  influențeze în bine viețile oamenilor, să îi îndrume către o viață mai sănătoasă și mai echilibrată atât din punct de vedere medical, cât și psihologic.

Îngrijirile paliative la domiciliu contribuie la îmbunătățirea calității vieții pacienților și a familiilor lor. Acestea se adresează persoanelor diagnosticate cu afecțiuni a căror gestionare medicală implică mult efort.

De cele mai multe ori, îngrijirile paliative la domiciliu sunt adresate persoanelor în vârstă, care necesită sprijin nu doar în ameliorarea simptomelor, dar și în asigurarea unor condiții confortabile în care să își petreacă timpul.

Înscrieți-vă la newsletter-ul nostru

Ce sunt îngrijirile paliative?

Îngrijirile paliative reprezintă totalitatea acțiunilor care au rolul de a scădea suferința și de a crește calitatea vieții pacienților diagnosticați cu patologii severe. Indirect, paliația influențează pozitiv și calitatea vieții aparținătorilor.

Medicina paliativă implică diferite protocoale. Acestea sunt alese cu grijă, astfel încât să satisfacă nevoile fiecărei persoane. În funcție de vârstă, de starea de sănătate, de afecțiunea medicală, protocoalele clinice pentru îngrijirea paliativă diferă pentru fiecare pacient.

Ingrijirea paliativa la domiciliu contribuie la asigurarea unor condiții decente de trai pentru persoanele diagnosticate cu boli severe. Acestea le permit să locuiască în căminul propriu și să beneficieze în același timp de îngrijire profesională la fel ca într-un centru specializat.

Din cadrul îngrijirii paliative fac parte:

  • ameliorarea simptomelor;
  • optimizarea tratamentelor în funcție de dorințele și confortul pacientului;
  • asigurarea sprijinului medical, social și psihologic pentru pacient și aparținătorii acestuia;
  • îndeplinirea nevoilor pacientului;
  • creșterea calității vieții.

Când sunt necesare îngrijirile paliative la domiciliu?

Îngrijirile paliative sunt adresate următoarelor categorii de persoane:

  • vârstnicilor care necesită asistență medicală sau de altă natură;
  • persoanelor cu boli severe, ale căror simptome le împiedică a-și administra tratamentul sau a desfășura activități precum hrănirea, igienizarea;
  • persoanelor care au suferit un accident vascular cerebral și se află în perioada de recuperare;
  • persoanelor cu dificultăți de mobilitate;
  • persoanelor imobilizate la pat;
  • persoanelor cuboli neurodegenerative;
  • persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare severe;
  • persoanelor cu patologii neoplazice.

Acordarea îngrijirilor paliative se poate face încă din stadiile inițiale. Acestea sunt indicate atât în bolile acute, cât în cele cronice severe sau în afecțiuni ce progresează rapid. A opta pentru servicii paliative asigură o calitate superioară a vieții.

Este important de menționat că acordarea îngrijirilor paliative nu implică stoparea tratamentului țintit pentru boală. Acesta poate fi administrat simultan cu paliația. Studiile au demonstrat că acordarea îngrijirii paliative asociată cu administrarea tratamentului de bază asigură o supraviețuire mai mare.

Cine oferă serviciile de îngrijiri paliative?

Medicina paliativă presupune implicarea mai multor specialiști. Astfel, pentru asigurarea unor servicii de îngrijire paliativă de calitate este necesară o echipă formată din:

  • medici;
  • asistenți medicali;
  • infirmieri;
  • asistenți sociali;
  • psihologi.

Fiecare pacient beneficiază de o echipă de specialiști, care iau cele mai optime decizii, conform dorințelor pacientului. Această echipă are ca scop oferirea de confort pacientului, fiecare având un rol bine definit în cadrul echipei. Rolul asistentei medicale în îngrijiri paliative este unul foarte important, deoarece aceasta își petrece cea mai mare parte a timpului cu pacientul. Ca urmare, necesită a avea o atenție sporită la evoluția și nevoile acestuia, dar și o capacitate ridicată de empatizare.

Avantajele îngrijirii paliative

Îngrijirea paliativă la domiciliu oferă multiple beneficii, atât pentru pacient, cât și pentru aparținătorii acestuia. Printre acestea se află:

  • asigurarea serviciilor medicale de calitate în confortul propriului cămin;
  • îmbunătățirea calității vieții;
  • monitorizarea stării de sănătate și adaptarea tratamentului în funcție de aceasta;
  • ameliorarea simptomelor și a durerii resimțite;
  • satisfacerea nevoilor psiho-sociale;
  • sprijinirea pacientului pentru a menține un stil de viață activ;
  • oferirea sprijinului necesar familiei pentru a gestiona situația mai bine, dar și un eventual deces.

De asemenea, este important de menționat că membrii familiei nu sunt nevoiți să își schimbe stilul de viață sau să renunțe la serviciu pentru a acorda îngrijirile medicale necesare. Prin optarea la îngrijirea paliativă la domiciliu, aceștia pot petrece timp de calitate cu pacientul, în loc să fie nevoite a realiza diferite activități pentru satisfacerea nevoilor acestuia. De asemenea, prin optarea unor servicii de îngrijire paliativă la domiciliu scade semnificativ riscul de epuizare al membrilor familiei. În lipsa acestora, aceștia vor resimți un nivel de stres mai crescut.

Suplimentar față de avantajele deja enumerate, a avea o persoană care să aibă cunoștințe din domeniul medical și care să fie în contact cu pacientul zilnic reprezintă un aspect foarte important. Astfel, pot fi observate chiar și schimbările minore ce pot apărea în evoluția unei boli și ameliorarea disconfortului pacientului încă din stadiile inițiale.

Îngrijirile paliative la domiciliu reprezintă totalitatea actelor medicale care contribuie la ameliorarea simptomelor și la scăderea disconfortului și a durerii. Acestea sunt adresate persoanelor în vârstă, celor diagnosticate cu boli severe (cancer, afecțiuni cardiace, accident vascular cerebral). Importanța acestora este considerabilă, ele contribuind semnificativ la creșterea calității vieții pacientului, dar și a membrilor familiei.

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • www.nia.nih.gov, https://www.nia.nih.gov/health/what-are-palliative-care-and-hospice-care, accesat la data 27.09.2022;
  • getpalliativecare.org, https://getpalliativecare.org/whatis/, accesat la data 27.09.2022;
  • www.who.int, https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/palliative-care, accesat la data 27.09.2022;
  • www.capc.org, https://www.capc.org/about/palliative-care/, accesat la data 27.09.2022.
Articole recomandate
Ce presupun și care sunt avantajele îngrijirilor paliative la domiciliu?

Îngrijirile paliative la domiciliu contribuie la îmbunătățirea calității vieții pacienților și a familiilor lor. Acestea se adresează persoanelor diagnosticate cu afecțiuni a căror gestionare medicală implică mult efort. De cele mai multe ori, îngrijirile paliative la domiciliu sunt adresate persoanelor în vârstă, care necesită sprijin nu doar în ameliorarea simptomelor, […]

Autor: Cristina Cercel  |   Publicat: 6 octombrie 2022
hernia de disc durere lombara
Hernia de disc: simptome, tratament și recuperare

Durerile de spate reprezintă un simptom foarte des întâlnit, îndeosebi la vârste mai înaintate, deși, în zilele noastre, și tinerii încep să se confrunte cu această problemă tot mai des. De obicei, tindem să ignorăm durerile cervicale sau lombare, punându-le pe seama oboselii, însă, uneori, aceste dureri de spate pot […]

Autor:   |   Publicat: 3 decembrie 2021
Boala coronariană – cauze, simptome, îngrijirea pacienților

Boala coronariană se dezvoltă atunci când vasele majore care alimentează inima cu sânge ajung să fie degradate sau bolnave. Aceasta este cea mai răspândită afecțiune a inimii. În continuare, poți citi mai multe despre primele simptome ale bolii coronariene, cauzele care duc la apariția sa, cum se tratează, precum și […]

Autor: Silvia Patriche  |   Publicat: 19 iulie 2021
Osteoporoza – cauze, simptome, tratament și îngrijirea pacienților

Osteoporoza este o afecțiune a sistemului osos. Oasele devin fragile, astfel încât chiar și o căzătură ușoară sau reflexele ori activitățile de zi cu zi, precum tusea sau aplecarea, pot provoca apariția unei fracturi. De cele mai multe ori, fracturile apar la încheietura mâinii, șold sau coloana vertebrală. În continuare, […]

Autor: Silvia Patriche  |   Publicat: 16 februarie 2021
Poliartrita reumatoidă: cauze, simptome, tratament și îngrijirea pacienților

Artrita reumatoidă este o tulburare inflamatorie cronică, ce poate afecta mai mult decât articulațiile. La unii oameni sunt afectate și alte sisteme ale corpului, inclusiv pielea, ochii, plămânii, inima și vasele de sânge, de unde și numele bolii. Ce este poliartrita reumatoidă Cauze și factori de risc Simptome și complicații […]

Autor: Silvana Patrascanu  |   Publicat: 19 noiembrie 2020
Spondiloza cervicală – cauze, simptome, tratament și îngrijirea pacienților

Spondiloza cervicală este denumirea generică a afecțiunilor care vizează segmentul superior al coloanei vertebrale. Degradarea vertebrelor și a articulațiilor intervertebrale, din zona gâtului, afectează persoanele cu vârsta de peste 60 de ani, dar poate să apară și mai devreme. Afecțiunea se poate ameliora, de cele mai multe ori, prin tratamente […]

Autor: Silvana Patrascanu  |   Publicat: 24 septembrie 2020
Totul despre depresia la bătrâni: cauze, simptome, sfaturi

Depresia, dușmanul nevăzut al bunicilor noștri. Cum le putem fi alături. Imaginea bunicilor noștri trezește în fiecare dintre noi un sentiment plăcut de „acasă” și, fără îndoială, dumnealor au sădit în noi valori umane pe care le ducem mai departe, pe măsură ce ne trăim propriile vieți. În virtutea acestei […]

Autor: Silvia Patriche  |   Publicat: 6 mai 2020
Artrita: cauze, simptome, tratament

Artrita cumulează peste 200 de tipuri de boli care afectează articulațiile, cele mai întâlnite forme fiind osteoartrita și artrita reumatoidă. Apare prin umflarea pielii din jurul articulațiilor, iar pacientul simte durere și o senzație de rigiditate. Cauze Factori de risc Simptome Tipuri Diagnostic Afecțiuni asociate cu apariția artritei Tratament Diferența […]

Autor: Silvia Patriche  |   Publicat: 26 martie 2020
Boala Parkinson: ce este, din ce cauze apare și ce metode de tratament există

Boala Parkinson se numără printre afecțiunile întâlnite cel mai des cu care se confruntă persoanele în varsta, o tulburare neurodegenerativă care evoluează progresiv și care poate influența dramatic viața bolnavilor, mai ales atunci când nu este monitorizată și ținută cu atenție sub control. În general, boala debutează în jurul vârstei […]

Autor: Elena Sterie  |   Publicat: 1 noiembrie 2019
Boala Alzheimer – ce este, cum se tratează și ce presupune îngrijirea unui astfel de pacient

Alzheimer, cea mai cunoscută formă de demență, este o boală neurodegenerativă care are ca efect distrugerea celulelor nervoase. Este o afecțiune tipică persoanelor în vârstă, dar poate să apară și la 40-50 de ani. Nu se cunosc cauzele cu exactitate, iar tratamentul are ca efect doar ameliorarea simptomelor, nu și […]

Autor: Cristina Rizoiu  |   Publicat: 1 noiembrie 2019

Acum ne gasiti in Arad, București, Cluj, Oradea și Timișoara



Oferim servicii de îngrijire bătrâni la domiciliu în Arad, București, Cluj, Oradea și Timișoara!

Dacă sunteți ocupați sau locuiți departe, noi vă vom sprijini părinții și bunicii așa cum ați face-o și dvs.!