În cei 8 ani în care a studiat tainele medicinii, psihologiei și ale biochimiei, Cristina a descoperit că atitudinea îți determină altitudinea și că viața poate fi un curcubeu de bucurii și provocări. Este pasionată de citit, scris, călătorii, gastronomie și nutriție. Speră ca prin acțiunile ei să influențeze în bine viețile oamenilor, să îi îndrume către o viață mai sănătoasă și mai echilibrată atât din punct de vedere medical, cât și psihologic.
Îngrijirile paliative la domiciliu contribuie la îmbunătățirea calității vieții pacienților și a familiilor lor. Acestea se adresează persoanelor diagnosticate cu afecțiuni a căror gestionare medicală implică mult efort.
De cele mai multe ori, îngrijirile paliative la domiciliu sunt adresate persoanelor în vârstă, care necesită sprijin nu doar în ameliorarea simptomelor, dar și în asigurarea unor condiții confortabile în care să își petreacă timpul.
Îngrijirile paliative reprezintă totalitatea acțiunilor care au rolul de a scădea suferința și de a crește calitatea vieții pacienților diagnosticați cu patologii severe. Indirect, paliația influențează pozitiv și calitatea vieții aparținătorilor.
Medicina paliativă implică diferite protocoale. Acestea sunt alese cu grijă, astfel încât să satisfacă nevoile fiecărei persoane. În funcție de vârstă, de starea de sănătate, de afecțiunea medicală, protocoalele clinice pentru îngrijirea paliativă diferă pentru fiecare pacient.
Ingrijirea paliativa la domiciliu contribuie la asigurarea unor condiții decente de trai pentru persoanele diagnosticate cu boli severe. Acestea le permit să locuiască în căminul propriu și să beneficieze în același timp de îngrijire profesională la fel ca într-un centru specializat.
Din cadrul îngrijirii paliative fac parte:
Îngrijirile paliative sunt adresate următoarelor categorii de persoane:
Acordarea îngrijirilor paliative se poate face încă din stadiile inițiale. Acestea sunt indicate atât în bolile acute, cât în cele cronice severe sau în afecțiuni ce progresează rapid. A opta pentru servicii paliative asigură o calitate superioară a vieții.
Este important de menționat că acordarea îngrijirilor paliative nu implică stoparea tratamentului țintit pentru boală. Acesta poate fi administrat simultan cu paliația. Studiile au demonstrat că acordarea îngrijirii paliative asociată cu administrarea tratamentului de bază asigură o supraviețuire mai mare.
Medicina paliativă presupune implicarea mai multor specialiști. Astfel, pentru asigurarea unor servicii de îngrijire paliativă de calitate este necesară o echipă formată din:
Fiecare pacient beneficiază de o echipă de specialiști, care iau cele mai optime decizii, conform dorințelor pacientului. Această echipă are ca scop oferirea de confort pacientului, fiecare având un rol bine definit în cadrul echipei. Rolul asistentei medicale în îngrijiri paliative este unul foarte important, deoarece aceasta își petrece cea mai mare parte a timpului cu pacientul. Ca urmare, necesită a avea o atenție sporită la evoluția și nevoile acestuia, dar și o capacitate ridicată de empatizare.
Îngrijirea paliativă la domiciliu oferă multiple beneficii, atât pentru pacient, cât și pentru aparținătorii acestuia. Printre acestea se află:
De asemenea, este important de menționat că membrii familiei nu sunt nevoiți să își schimbe stilul de viață sau să renunțe la serviciu pentru a acorda îngrijirile medicale necesare. Prin optarea la îngrijirea paliativă la domiciliu, aceștia pot petrece timp de calitate cu pacientul, în loc să fie nevoite a realiza diferite activități pentru satisfacerea nevoilor acestuia. De asemenea, prin optarea unor servicii de îngrijire paliativă la domiciliu scade semnificativ riscul de epuizare al membrilor familiei. În lipsa acestora, aceștia vor resimți un nivel de stres mai crescut.
Suplimentar față de avantajele deja enumerate, a avea o persoană care să aibă cunoștințe din domeniul medical și care să fie în contact cu pacientul zilnic reprezintă un aspect foarte important. Astfel, pot fi observate chiar și schimbările minore ce pot apărea în evoluția unei boli și ameliorarea disconfortului pacientului încă din stadiile inițiale.
Îngrijirile paliative la domiciliu reprezintă totalitatea actelor medicale care contribuie la ameliorarea simptomelor și la scăderea disconfortului și a durerii. Acestea sunt adresate persoanelor în vârstă, celor diagnosticate cu boli severe (cancer, afecțiuni cardiace, accident vascular cerebral). Importanța acestora este considerabilă, ele contribuind semnificativ la creșterea calității vieții pacientului, dar și a membrilor familiei.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie: