Hernia de disc: simptome, tratament și recuperare

Publicat: 3 decembrie 2021 / Actualizat: 9 noiembrie 2022

hernia de disc durere lombara

Durerile de spate reprezintă un simptom foarte des întâlnit, îndeosebi la vârste mai înaintate, deși, în zilele noastre, și tinerii încep să se confrunte cu această problemă tot mai des. De obicei, tindem să ignorăm durerile cervicale sau lombare, punându-le pe seama oboselii, însă, uneori, aceste dureri de spate pot ascunde afecțiuni mai complexe, așa cum este hernia de disc. În rândurile următoare, veți afla ce este, mai exact, hernia de disc, ce manifestări poate avea și care sunt metodele de tratament existente.

Înscrieți-vă la newsletter-ul nostru

Ce este hernia de disc și câte tipuri există?

Coloana vertebrală este formată din 33 de oase, numite vertebre și unite, unul câte unul, prin intermediul discurilor intervertebrale. La rândul lor, discurile intervertebrale au un conținut moale, cu aspect gelatinos, învelit într-o membrană mai dură, cunoscută sub numele de inel fibros. Practic, inelul intervertebral are rol de amortizare a mișcărilor bruște sau puternice, care, altfel, pot dăuna coloanei vertebrale. Atunci când unul sau mai multe discuri intervertebrale se deteriorează, contactul între vertebre este alterat și, în acest fel, apare hernia de disc.

Coloana vertebrală este împărțită în cinci porțiuni: cervicală, toracală, lombară, sacrală și coccigiană. În general, hernia de disc afectează zona cervicală (hernie de disc cervicală), zona lombară (hernie de disc lombară) și, mai rar, porțiunea toracală a coloanei vertebrale (hernie toracală).

Hernia de disc lombară

Cea mai frecventă formă de hernie de disc, hernia lombară are loc atunci când este deteriorat un disc intervertebral situat în această regiune a coloanei. Nervii care pot fi afectați de către acest tip de hernie sunt nervul sciatic și cel femural, durerea putând să fie transmisă spre coapsă ori de-a lungul piciorului. De regulă, când este afectat nervul sciatic, acest lucru se întâmplă pe o singură parte a corpului, însă există situații rare în care sunt afectați ambii nervi sciatici și, astfel, durerea apare la nivelul ambelor picioare.

Hernia de disc cervicală

Atunci când afectarea discurilor intervertebrale are loc în partea superioară a coloanei (zona gâtului), vorbim despre o hernie de disc cervicală. În acest caz, pacientul poate simți durere sau amorțeală în zona umărului, a brațului și a degetelor de la mână. În același timp, mai pot apărea manifestări precum durerile de cap sau durerea intensă a mușchilor gâtului, agravată de mișcări bruște sau ample.

Hernia de disc – cauze

Cauzele declanșatoare ale herniei de disc pot fi variate și depind, în egală măsură, de stilul de viață și de predispoziția fiecărei persoane în parte:

  • înaintarea în vârstă, când discurile intervertebrale pot suferi pierderi de apă din nucleul interior (deshidratare discală). Discul intervertebral trece, astfel, printr-un proces degenerativ și este predispus distrugerii sau alunecării din poziția inițială;
  • activitățile care presupun ridicarea repetată de obiecte grele și voluminoase;
  • accidentele care produc traumatisme în zona coloanei vertebrale;
  • tulburările genetice care afectează țesutul conjunctiv (colagenozele);
  • greutatea corporală peste limitele normale joacă și ea un rol important în apariția herniei de disc, întrucât poate să exercite presiune asupra discurilor intervertebrale, provocând deteriorarea lor în timp.

Indiferent de cauzele care conduc la apariția herniei de disc, este important ca pacientul să fie consultat în cel mai scurt timp de către medic, pentru a trata din vreme afecțiunea și pentru a preveni potențialele complicații.

hernia de disc tratament la domiciliu

Simptome hernie de disc. Complicații

Simptomele manifestate în hernia de disc variază în funcție de stadiul bolii. Debutul manifestărilor poate fi brusc, după ce discul intervertebral a fost afectat în timp, fără simptome evidente. Acestea pot apărea pentru prima dată în urma unor mișcări bruște sau când pacientul depune un efort neobișnuit de mare, cum este ridicarea de obiecte grele.

Amorțelile și durerile de la nivelul membrelor apar atunci când are loc compresia unor nervi spinali sau discul herniat ajunge în contact cu măduva spinării (fenomen numit debord discal). Întrucât aceste simptome reprezintă un semnal de alarmă, pacientul este sfătuit să se prezinte la medic cât mai curând.

Cele mai frecvente simptome ale herniei de disc sunt următoarele:

  • slăbiciunea musculară;
  • durerea în zona lombară sau cervicală, în funcție de tipul de hernie existent. Durerea poate fi accentuată de anumite mișcări, precum aplecarea în față sau în lateral, ridicarea de pe scaun sau schimbarea poziției din culcat în șezut;
  • durerea sau senzație de disconfort la nivelul coapsei;
  • durerea la nivelul unui picior sau al unei mâini – durerea de picior poate apărea lateral sau în partea din spate a piciorului, până la călcâi inclusiv;
  • senzația de amorțeală sau furnicături;
  • incontinența urinară sau fecală – în cazuri rare.

Dacă rămâne netratată, hernia de disc poate evolua către complicații severe. Dintre acestea, amintim:

  • Sindromul coadă de cal – apare atunci când are loc compresia nervilor spinali din partea inferioară a coloanei, acolo unde măduva spinării se ramifică într-un grup de rădăcini, numit „cauda equina” (coadă de cal). Manifestările acestui sindrom includ: durere și amorțeală intense, care ajung să împiedice pacientul să-și desfășoare activitatea în mod obișnuit, disfuncție vezicală (incontinenta urinara sau dimpotrivă, inabilitate de a urina), reflexe reduse la nivelul picioarelor sau deficit senzitiv în zona inferioară a spatelui ori la nivelul membrelor inferioare. Sindromul coadă de cal este o urgență medicală ce poate necesita intervenție chirurgicală;
  • Paralizia sau deficitul motor – odată cu compresia anumitor nervi spinali, pacientul poate ajunge să se confrunte cu disfuncții de natură motorie (dificultăți în timpul mersului sau chiar paralizia membrelor inferioare). Este deosebit de important ca pacientul să se adreseze medicului specialist înainte ca aceste complicații să apară și să producă daune ireversibile.

hernia de disc tratament exercitii

Tratament hernie de disc

Raportat la tipul de hernie discală și la stadiul bolii, tratamentul poate include o abordare terapeutică medicamentoasă, fizioterapie, kinetoterapie, tratament chirurgical sau o asociere de tipuri de tratament. Este esențial ca pacientul să fie instruit cu privire la metodele de prevenție a agravării simptomelor și să le aplice atât pe parcursul tratamentului, cât și după finalizarea acestuia. În acest sens, este necesar să se evite pozițiile și mișcările care provoacă dureri, să se urmeze o rutină a exercițiilor fizice recomandate și, după caz, să se mențină o greutate corporală optimă.

Terapia medicamentoasă a herniei de disc

Medicamentele recomandate în tratarea herniei de disc au ca obiective reducerea durerii, respectiv a contracturilor musculare asociate și redobândirea mobilității. Astfel, după caz, medicul specialist poate recomanda:

  • medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, administrate fie pe cale orală, fie intramuscular (meloxicam, ketoprofen, diclofenac etc.);
  • corticosteroizi cu administrare intramusculară sau intraarticulară;
  • analgezice precum tramadolul sau, în cazuri mai severe, analgezice opioide (codeină fosfat, oxicodonă), indicate atunci când durerile nu pot fi ameliorate doar cu tratament antiinflamator;
  • miorelaxante (relaxante musculare), recomandate atunci când inflamațiile din hernia de disc sau pozițiile vicioase produc contracturi la nivelul unor grupe de mușchi;
  • medicamente anticonvulsivante, cu rol în reducerea durerii neuropate, provocate de afectarea nervilor (gabapentină, pregabalină etc.).

Desigur, medicul se va decide asupra schemei de tratament medicamentos luând în calcul atât gradul de afectare musculară și nervoasă, cât și alte afecțiuni prezente, respectiv tratamentele pe care le urmează pacientul. Este important ca dozele medicamentelor să fie respectate întocmai, în special în ceea ce privește analgezicele și anticonvulsivantele, deoarece, dacă sunt administrate în exces, pot produce efecte adverse periculoase. În cazul în care persoana dragă diagnosticată cu hernie de disc are dificultăți în a-și administra corect tratamentul, este recomandat să îi acordați ajutor în acest sens sau să apelați la personal dedicat.

Îngrijirea la domiciliu a pacienților cu hernie de disc

În situațiile în care persoanele dragi nu se pot deplasa în afara domiciliului din cauza simptomelor herniei de disc sau a altor patologii, există posibilitatea de a apela la servicii de ingrijire la domiciliu, atât în ceea ce privește activitățile de zi cu zi (cumpărături, pregătirea meselor, igienă personală etc.), cât și pentru asigurarea unui tratament corespunzător. Tratamentul fizical-kinetic adresat pacienților care se confruntă cu hernia de disc include fizioterapia, terapia prin masaj, precum și exercițiile fizice recomandate în funcție de tipurile de hernii discale.

Terapia prin masaj pentru hernie de disc trebuie realizată cu atenție, de către personal medical specializat și numai pe grupele musculare afectate, fără a aplica presiune pe coloana vertebrală. Această metodă de tratament este utilă pentru a înlesni relaxarea mușchilor paravertebrali sau a altor grupe de mușchi ce au suferit contracturi din cauza herniei de disc.

Poate fi deosebit de utilă introducerea unei rutine de exerciții pentru hernia de disc. Vor fi luate în calcul tipul de hernie, gradul de afectare asupra nervilor, precum și nivelul de mobilitate al pacientului în cauză. Există o serie de exerciții fizice recomandate după operația de hernie de disc sau în tratamentul herniei discale fără intervenție chirurgicală. Amintim o parte dintre cele mai întâlnite mișcări din terapia fizică a herniei de disc.

Exerciții pentru hernia de disc lombară:

  • pacientul este așezat pe spate, cu genunchii flexați și ridică, pe rând, fiecare picior, așezându-l peste celălalt, în măsura în care îi permite gradul de mobilitate și fără a ajunge să simtă durere în zona spatelui;
  • din aceeași poziție, pacientul execută mișcări de ridicare, pe rând, a genunchilor la piept, cu 5-10 repetări pentru fiecare picior. Exercițiul poate fi completat prin ridicarea capului cu ajutorul brațelor și aducerea frunții către genunchiul flexat;
  • așezat pe saltea, cu fața în jos, pacientul menține mâinile și picioarele întinse și ridică mâna împreună cu piciorul opus, alternând părțile;
  • pacientul se așază pe scaun și, cu mâinile la ceafă, execută mișcări ușoare de rotație spre stânga, apoi spre dreapta, menținând spatele drept și șoldurile nemișcate.

Exerciții pentru hernia de disc cervicală:

  • întoarceri lente ale capului spre stânga, apoi spre dreapta, eventual, susținând bărbia cu mâna;
  • aplecări laterale ale capului, astfel încât urechea să se apropie de umăr, fără a ridica umărul din poziția obișnuită. De asemenea, și această mișcare poate fi realizată de către pacient, ajutându-se de mână și urmând un ritm lent al mișcării;
  • aplecarea capului spre înainte, încercându-se aducerea bărbiei cât mai aproape de nivelul pieptului, cu menținerea acestei poziții vreme de 10-20 de secunde, revenirea la poziția inițială, apoi repetarea acestei mișcări de alte câteva ori.

hernia de disc stil de viata activ

Când se operează hernia de disc?

Atunci când simptomele herniei de disc nu cedează la tratamentul recomandat sau boala este într-un stadiu avansat și pune în pericol mobilitatea sau starea generală de sănătate a pacientului, specialistul poate decide să recurgă la tratarea acestei afecțiuni pe cale chirurgicală. Așadar, în timpul operației, medicul va îndepărta porțiunea de disc herniat care face compresie pe măduva spinării sau nervii spinali (procedură numită discectomie), precum și fragmentele de nucleu pulpos rămase în spațiul intervertebral. Sunt foarte rare cazurile în care este necesară îndepărtarea întregului disc intervertebral afectat.

Este dificil de apreciat cât durează durerile după operația de hernie de disc, însă, cu tratament și metode de recuperare adecvate, această perioadă de convalescență poate fi depășită cu succes.

Hernia de disc poate fi văzută de către cei dragi ca fiind o afecțiune incurabilă, care le va limita activitățile și mobilitatea pentru toată viața. Însă, în prezent, medicina modernă permite tratarea acestei afecțiuni prin metode inovatoare și eficiente, astfel că hernia de disc se vindecă, în cele mai multe situații, fără urmări însemnate.

 

Sursa foto: Shutterstock.com

Articole recomandate
Ce presupun și care sunt avantajele îngrijirilor paliative la domiciliu?

Îngrijirile paliative la domiciliu contribuie la îmbunătățirea calității vieții pacienților și a familiilor lor. Acestea se adresează persoanelor diagnosticate cu afecțiuni a căror gestionare medicală implică mult efort. De cele mai multe ori, îngrijirile paliative la domiciliu sunt adresate persoanelor în vârstă, care necesită sprijin nu doar în ameliorarea simptomelor, […]

Autor: Cristina Cercel  |   Publicat: 6 octombrie 2022
hernia de disc durere lombara
Hernia de disc: simptome, tratament și recuperare

Durerile de spate reprezintă un simptom foarte des întâlnit, îndeosebi la vârste mai înaintate, deși, în zilele noastre, și tinerii încep să se confrunte cu această problemă tot mai des. De obicei, tindem să ignorăm durerile cervicale sau lombare, punându-le pe seama oboselii, însă, uneori, aceste dureri de spate pot […]

Autor:   |   Publicat: 3 decembrie 2021
Boala coronariană – cauze, simptome, îngrijirea pacienților

Boala coronariană se dezvoltă atunci când vasele majore care alimentează inima cu sânge ajung să fie degradate sau bolnave. Aceasta este cea mai răspândită afecțiune a inimii. În continuare, poți citi mai multe despre primele simptome ale bolii coronariene, cauzele care duc la apariția sa, cum se tratează, precum și […]

Autor: Silvia Patriche  |   Publicat: 19 iulie 2021
Osteoporoza – cauze, simptome, tratament și îngrijirea pacienților

Osteoporoza este o afecțiune a sistemului osos. Oasele devin fragile, astfel încât chiar și o căzătură ușoară sau reflexele ori activitățile de zi cu zi, precum tusea sau aplecarea, pot provoca apariția unei fracturi. De cele mai multe ori, fracturile apar la încheietura mâinii, șold sau coloana vertebrală. În continuare, […]

Autor: Silvia Patriche  |   Publicat: 16 februarie 2021
Poliartrita reumatoidă: cauze, simptome, tratament și îngrijirea pacienților

Artrita reumatoidă este o tulburare inflamatorie cronică, ce poate afecta mai mult decât articulațiile. La unii oameni sunt afectate și alte sisteme ale corpului, inclusiv pielea, ochii, plămânii, inima și vasele de sânge, de unde și numele bolii. Ce este poliartrita reumatoidă Cauze și factori de risc Simptome și complicații […]

Autor: Silvana Patrascanu  |   Publicat: 19 noiembrie 2020
Spondiloza cervicală – cauze, simptome, tratament și îngrijirea pacienților

Spondiloza cervicală este denumirea generică a afecțiunilor care vizează segmentul superior al coloanei vertebrale. Degradarea vertebrelor și a articulațiilor intervertebrale, din zona gâtului, afectează persoanele cu vârsta de peste 60 de ani, dar poate să apară și mai devreme. Afecțiunea se poate ameliora, de cele mai multe ori, prin tratamente […]

Autor: Silvana Patrascanu  |   Publicat: 24 septembrie 2020
Totul despre depresia la bătrâni: cauze, simptome, sfaturi

Depresia, dușmanul nevăzut al bunicilor noștri. Cum le putem fi alături. Imaginea bunicilor noștri trezește în fiecare dintre noi un sentiment plăcut de „acasă” și, fără îndoială, dumnealor au sădit în noi valori umane pe care le ducem mai departe, pe măsură ce ne trăim propriile vieți. În virtutea acestei […]

Autor: Silvia Patriche  |   Publicat: 6 mai 2020
Artrita: cauze, simptome, tratament

Artrita cumulează peste 200 de tipuri de boli care afectează articulațiile, cele mai întâlnite forme fiind osteoartrita și artrita reumatoidă. Apare prin umflarea pielii din jurul articulațiilor, iar pacientul simte durere și o senzație de rigiditate. Cauze Factori de risc Simptome Tipuri Diagnostic Afecțiuni asociate cu apariția artritei Tratament Diferența […]

Autor: Silvia Patriche  |   Publicat: 26 martie 2020
Boala Parkinson: ce este, din ce cauze apare și ce metode de tratament există

Boala Parkinson se numără printre afecțiunile întâlnite cel mai des cu care se confruntă persoanele în varsta, o tulburare neurodegenerativă care evoluează progresiv și care poate influența dramatic viața bolnavilor, mai ales atunci când nu este monitorizată și ținută cu atenție sub control. În general, boala debutează în jurul vârstei […]

Autor: Elena Sterie  |   Publicat: 1 noiembrie 2019
Boala Alzheimer – ce este, cum se tratează și ce presupune îngrijirea unui astfel de pacient

Alzheimer, cea mai cunoscută formă de demență, este o boală neurodegenerativă care are ca efect distrugerea celulelor nervoase. Este o afecțiune tipică persoanelor în vârstă, dar poate să apară și la 40-50 de ani. Nu se cunosc cauzele cu exactitate, iar tratamentul are ca efect doar ameliorarea simptomelor, nu și […]

Autor: Cristina Rizoiu  |   Publicat: 1 noiembrie 2019

Acum ne gasiti in Arad, București, Cluj, Oradea și Timișoara



Oferim servicii de îngrijire bătrâni la domiciliu în Arad, București, Cluj, Oradea și Timișoara!

Dacă sunteți ocupați sau locuiți departe, noi vă vom sprijini părinții și bunicii așa cum ați face-o și dvs.!