Silvia este pasionată de scris și domeniile în care se simte cel mai confortabil sunt legate de sănătatea fizică și mentală. Caută mereu răspuns la întrebări care să o ajute să înțeleagă mai bine natura umană și felul în care putem duce cu toții o viață cât mai sănătoasă și plină de semnificație. Scrisul este gestul ei prin care încearcă să ajute nu doar la o informare riguroasă, ci și la descoperirea unor moduri cât mai plăcute de a ne trăi viața.
Cataracta se instalează treptat. Mai întâi, mama sau bunica noastră are probleme temporare de vedere. Apoi nu mai poate să citească volumul preferat sau să se ocupe în tihnă de grădina de flori. Deși îngrijorarea apare, este bine să știți că apariția cataractei nu este o problemă fără soluție, dacă este observată din timp. Intervenția chirurgicală este destul de simplă, iar persoana dragă se poate ocupa din nou de activitățile preferate. Mai jos puteți afla care sunt primele simptome ale cataractei, cum se stabilește diagnosticul și care sunt cele mai la îndemână forme de tratament.
Cataracta reprezintă o problemă oftalmologică des întâlnită, care duce la scăderea treptată a vederii pe fondul pierderii transparenței cristalinului. Poate afecta oricare dintre cele trei straturi ale lentilei: nucleul, capsula sau cortexul. Totuși, doar cataractele corticale sau nucleare sunt asociate vârstelor înaintate.
Lăsată netratată, poate duce la complicații grave. Dacă apar probleme mai întâi un ochi, fără tratament, cataracta va evolua și la ochiul sănătos. Există cazuri în care mai multe tipuri de cataractă afectează același ochi.
De asemenea, calitatea vederii poate fi influențată de ciclul zi-noapte, dar și de prezența luminii difuze. Un prim semn al cataractei poate fi schimbarea frecventă a ochelarilor de vedere, fără a îmbunătăți văzul.
Studiile spun că peste 70% dintre persoanele de peste 65 de ani vor dezvolta cataractă. Apariția bolii este marcată de ceea ce este cunoscut drept „bucuria de scurtă durată”. Pacientul observă o îmbunătățire a vederii și renunță la purtarea ochelarilor.
În scurt timp, însă, persoana afectată observă o scădere a vederii și încearcă, fără rezultate, să aleagă o pereche mai bună de ochelari. Acesta este momentul în care este necesar un consult oftalmologic.
Deși durerea sau inflamația ochilor este absentă, cataracta este marcată de anumite tulburări vizuale, printre care:
Majoritatea cazurilor de cataractă apar ca urmare a înaintării în vârstă, deși există și cazuri în care boala apare ca un simptom al unor afecțiuni cronice, precum diabetul, sau ca o consecință a unor operații la ochi.
Probabilitatea de apariție a cataractei crește odată cu vârsta, însă anumite persoane au un risc mai mare decât altele. Mai jos sunt principalii factori de risc în apariția cataractei:
Există mai multe tipuri de cataractă. Boala poate fi clasificată în funcție de opacitate și de cauză.
În funcție de tipul opacității, există scleroză nucleară, cataractă corticală și cataractă subcapsulară posterioară. Mai jos puteți afla câteva informații despre fiecare în parte:
În funcție de cauza apariției cataractei, există mai multe forme:
Diagnosticul de cataractă este pus pe baza simptomelor și a examenului oftalmologic. În cazurile în care este nevoie de investigații suplimentare, se vor realiza mai multe teste, printre care:
În lipsa unui tratament, cataracta va evolua până va ajunge să împiedice complet pătrunderea luminii în ochi. Cu alte cuvinte, va duce la pierderea completă a vederii. Va continua să persiste, totuși, senzația de lumină și de întuneric.
Cu excepția cazurilor de cataractă timpurie, care nu mai avansează și se manifestă doar prin mici probleme de vedere la distanță sau de aproape, majoritatea cazurilor tind spre un stadiu avansat, în care bolnavul nu va mai putea fi capabil să vadă clar sau să se ocupe de sarcini simple de zi cu zi. În această situație, medicul specialist va recomanda intervenția chirurgicală.
În mod ideal, alegerea unei operații de cataractă trebuie făcută alături de medic. Cum boala poate avansa repede, mai ales în cazul bolnavilor de diabet, intervenția reprezintă una dintre cele mai sigure și eficiente soluții pentru a elimina cataracta.
Operația de cataractă presupune înlocuirea cristalinului cataractat (opacifiat) cu unul artificial, numit medical „lentilă intraoculară”. În cele mai multe cazuri, operația ține câteva minute, iar după intervenție, pacientul poate fi externat din spital/clinică. Intervenția presupune și administrarea unui anestezic local, iar majoritatea pacienților aleg să rămână treji pe durata operației.
Foarte important de știut este că operația de cataractă este însoțită de un risc de infecție și sângerări, motiv pentru care este indicat să alegeți un medic specialist profesionist sau o clinică în care aveți încredere.
După operația de cataractă, pacientul va resimți o durere ușoară a ochilor timp de 2-5 zile. Recuperarea completă a vederii va apărea după cel mult opt săptămâni. În acest timp, va fi necesar să vă ocupați de administrarea de medicamente postoperatorii (antibiotice și antiinflamatoare), de alimentatie și de cumpărături sau puteți apela la personal specializat.
În cazul în care este nevoie de intervenție pentru ambii ochi, medicul va aștepta vindecarea primei operații înainte de a corecta vederea celui de-al doilea ochi.
Cataracta reprezintă o afecțiune tratabilă, dacă este detectată din timp. Operația, deși cu unele riscuri, este rapidă și eficientă, iar în cele mai multe cazuri, nu va mai fi nevoie de ochelari de distanță. După recuperare, persoana dragă își va putea relua activitățile preferate, fie că e vorba de împletit, fie de plimbări lungi în parc.
Sursa foto: Shutterstock