Cu o experiență de aproape 7 ani în presa scrisă și online, Elena Sterie este fascinată de povești inedite și de găsirea unor detalii și informații mai puțin accesibile, indiferent de domeniul pe care îl documentează. Pe lângă scris, pasiunile sale sunt filmele, călătoriile și festivalurile de muzică.
Boala Parkinson se numără printre afecțiunile întâlnite cel mai des cu care se confruntă persoanele în varsta, o tulburare neurodegenerativă care evoluează progresiv și care poate influența dramatic viața bolnavilor, mai ales atunci când nu este monitorizată și ținută cu atenție sub control.
În general, boala debutează în jurul vârstei de 60-65 de ani, dar există și cazuri în care simptomele sale se manifestă mai devreme. Parkinsonul este o afecțiune dificilă, complexă, motiv pentru care, în cele ce urmează, vă prezentăm în detaliu ce este, ce cauzează boala, cum poate fi recunoscută cu ușurință, dar și care sunt metodele de tratament și de prevenție recomandate.
Pe scurt, Parkinson este o boală neurodegenerativă (ține de sistemul nervos), care afectează funcțiile motorii ale corpului. Altfel spus, cei care suferă de Parkinson încep să se miște mai greu, să se deplaseze, să vorbească și să gesticuleze cu dificultate.
La început, semnele bolii nu sunt foarte vizibile și pot fi trecute cu vederea, fiind puse adesea pe seama oboselii ori a vârstei. În timp, pe măsură ce boala evoluează, simptomele devin tot mai pronunțate și încep să-și pună amprenta asupra calității vieții celui ce suferă de Parkinson.
Un alt aspect important de precizat este că această boală nu este vindecabilă. Există medicamente ce contribuie la ameliorarea manifestărilor, iar la nevoie, medicul poate sugera inclusiv o intervenție chirurgicală menită să îmbunătățească simptomele. Însă cert este că, indiferent de tratamentul ales, odată ce a fost declanșată, boala Parkinson nu poate fi complet vindecată.
Debutul și semnele Parkinsonului diferă de la o persoană la alta. Simptomele de început sunt, uneori, atât de discrete, încât trec neobservate. Alteori, sunt confundate cu cele ale altor afecțiuni și abia atunci când se manifestă cu intensitate, ajung să dea de bănuit.
Printre simptomele care ar trebui să ridice semne de întrebare se numără:
Atunci când boala Parkinson se instalează, unele celule nervoase din creier încep să se degradeze și chiar să moară. Potrivit Mayo Clinic, când acești neuroni responsabili inclusiv pentru producția de dopamină dispar, și producția acestei substanțe esențiale pentru buna funcționare a funcțiilor cognitive scade. Iar când nivelul dopaminei scade, activitatea creierului nu se mai desfășoară în parametri normali, de unde și apariția unor simptome tipice bolii (tremorul, lentoarea în mișcare, tulburarea capacității de a vorbi etc.).
Chiar și așa, nu există încă o cauză concretă care să explice de ce se produce această deteriorare a neuronilor. Există, însă, câțiva factori de risc ce pot juca un rol-cheie în apariția și progresia acestei afecțiuni:
Așa cum nu există o cauză concretă a declanșării afecțiunii, nu există nici măcar o metodă clară de diagnosticare a bolii Parkinson. Însă, cu ajutorul medicului neurolog, se poate ajunge la o concluzie. În primul rând, se face o analiză a istoricului medical, urmată de o evaluare a simptomelor, plus o examinare fizică și neurologică.
De asemenea, medicul poate recomanda analize suplimentare sau o tomografie cu emisie de pozitroni (PET scan), o metodă de imagistică avansată, care permite verificarea celulelor nervoase care produc dopamină.
De cele mai multe ori, însă, anamneza și examenul medical sunt îndeajuns pentru stabilirea diagnosticului de Parkinson.
În plus, trebuie menționat și faptul că diagnosticul poate fi influențat și de stadiul bolii, pentru că, în stadiul I, de exemplu, simptomele nu sunt la fel de vizibile ca în stadiul III. Iată care sunt etapele de progresie ale afecțiunii Parkinson:
Boala Parkinson poate evolua rapid, mai ales odată cu înaintarea în vârstă. Depistarea la timp a problemei și luarea unor măsuri urgente (tratament, schimbări în ceea ce privește stilul de viață) sunt primii pași care ar trebui făcuți pentru ținerea sub control a bolii, pentru limitarea efectelor sale.
Tulburarea Parkinson favorizează și apariția unor complicații precum:
Primul lucru care ar trebui precizat la acest capitol este că nu există un tratament care să vindece complet această boală. Medicamentele, în schimb, pot ajuta semnificativ la controlul simptomelor. În unele cazuri, medicul poate recomanda inclusiv intervenția chirurgicală, dar și schimbări în stilul de viață, inclusiv efectuarea regulată a unor exerciții fizice pentru întărirea mușchilor și corectarea posturii.
În ceea ce privește medicamentele, sunt recomandate cele care pot crește nivelul dopaminei din creier și cele care ajută la controlul funcțiilor motorii. Levodopa este cel mai eficient remediu folosit în cazurile de Parkinson, o substanță naturală care ajunge la creier și se transformă în dopamină. Medicamentele trebuie, însă, prescrise de medic, în urma unei examinări minuțioase și luate în mod constant, astfel încât să se prevină agravarea bolii.
Cât despre intervențiile chirurgicale în cazurile de Parkinson, trebuie spus că cea mai eficientă și utilizată în momentul de față este stimularea creierului (deep brain stimulation), în urma căreia chirurgul inserează electrozi într-o parte specifică a creierului, iar apoi îi conectează la un generator implantat în piept, în zona claviculei, dispozitiv care transmite impulsuri electrice la creier, acestea având rolul de a reduce manifestarea simptomelor de Parkinson.
Boala Parkinson nu are o cauză exactă asupra căreia să se poată acționa cu scopul prevenirii ei. Însă există soluții atât pentru menținerea unui stil de viață sănătos pe tot parcursul vieții, cât și pentru monitorizarea atentă și gestionarea corectă a simptomelor.
În concluzie, bolnavii de Parkinson au nevoie de o atenție specială, atât în primele stadii ale bolii, cât și după ce afecțiunea se agravează, când îngrijirea și supravegherea lor constantă sunt obligatorii. O persoană care să le fie alături în cea mai mare parte a timpului și să le ofere susținerea necesară este un ajutor de nădejde, chiar indispensabil, motiv pentru care The Care Hub oferă soluții flexibile și accesibile pentru a avea grijă de cei dragi. De fiecare dată!
Foto: Shutterstock.com