Viața este plină de culori. E important să le vezi, dar și mai frumos este să înțelegi nuanțele lor. Aceasta este una dintre lecțiile pe care Cristina le-a învățat în 15 ani ca documentarist. Este pasionată de citit, muzică, scris și fotbal. Visează să străbată lumea în lung și-n lat și să descopere oameni cu povești impresionante și locuri cu istorii fascinante.
Alzheimer, cea mai cunoscută formă de demență, este o boală neurodegenerativă care are ca efect distrugerea celulelor nervoase. Este o afecțiune tipică persoanelor în vârstă, dar poate să apară și la 40-50 de ani. Nu se cunosc cauzele cu exactitate, iar tratamentul are ca efect doar ameliorarea simptomelor, nu și vindecarea.
În tratamentul bolii Alzheimer este esențială îngrijirea specială a persoanei în cauză, pentru că un pacient cu această afecțiune necesită atenție deosebită. Dacă în stadiul incipient al bolii se pot observa pierderi de memorie, în faza avansată a ei, pacientul nu mai are capacitatea de a se îngriji singur. În cele ce urmează, vă propunem un ghid despre ce înseamnă Alzheimer, care sunt simptomele, posibilele cauze și factori de risc, precum și care sunt metodele de diagnostic, tratament și prevenire.
Alzheimer este o boală neurodegenerativă progresivă care afectează memoria, capacitatea de gândire coerentă și alte funcții cognitive importante. În prezent, nu există un tratament care să vindece această afecțiune și nici metode de a o preveni. Boala este, în continuare, obiect de studiu în lumea medicală și nu se cunosc exact cauzele care duc la apariția ei. Diagnosticarea corectă și din timp, precum și stabilirea unei scheme de tratament adecvate sunt esențiale pentru creșterea speranței de viață în ceea ce privește această boală.
De asemenea, îngrijirea unui astfel de pacient este foarte importantă și solicitantă, pentru că pe lângă faptul că persoana în cauză devine dependentă de ajutorul din afară ca să poată face față activităților zilnice, este nevoie de o înțelegere cât mai bună a bolii în sine, de o pregătire de specialitate și de abilități deosebite. Într-o astfel de situație, este esențial să găsești sprijinul necesar, iar The Care Hub îți oferă soluțiile accesibile și flexibile de care ai atât de multă nevoie, pentru a avea grijă de cei dragi.
Boala Alzheimer duce, progresiv, la degenerarea celulelor nervoase care ajung, într-un final , să moară. Este cea mai cunoscută formă de demență, un declin continuu al funcțiilor cognitive, care are ca efect incapacitatea persoanei afectate de a mai funcționa independent.
Demența în sine nu este o boală specifică și poate fi cauzată de mai mulți factori, printre care afecțiunile degenerative cum sunt Alzheimer, Parkinson sau Hutington . Fiecare dintre acestea afectează diferite zone ale creierului și ale celulelor nervoase. De asemenea, este de reținut că nu toate formele de demență au legătură cu Alzheimer. Printre acestea, ar fi de precizat demența vasculară, cu corpi Lewy, mixtă sau frontotemporară.
Demența este un termen folosit pentru a descrie o serie de simptome care presupun afectarea memoriei, a raționamentului, a abilităților sociale într-o asemenea măsură, încât pacientul nu se mai poate întreține singur și are nevoie de asistență de specialitate care să-i asigure alimentatia adecvata și sprijinul necesar ca să poată avea o viață normală, pe cât posibil.
Un pacient cu Alzheimer experimentează emoții foarte puternice: confuzie, frustrare, frică, furie, incertitudine, stări depresive, durere sufletească (mai ales în stadiile timpurii ale bolii, când realizează foarte bine că vor avea loc schimbări majore în viața sa și că nu le va putea controla). O persoană care are grijă de un astfel de pacient îl poate ajuta să facă față acestor stări emoționale copleșitoare, uneori, prin capacitatea de a-l asculta, abilitatea de a-l face să înțeleagă că viața poate fi trăită în continuare, chiar și cu acest diagnotisc. Poate cel mai important lucru dintre toate este ca pacientul să primească ajutorul necesar pentru a-și păstra demnitatea și respectul de sine.
Un mediu stabil, liniștit poate avea un rol esențial în gestionarea schimbărilor de comportament, inevitabile în astfel de situații. Evenimentele neprevăzute, zgomotul, grupurile mari de oameni, presiunea din afară ca să-și amintească informații sau solicitarea de a rezolva probleme complicate pot cauza anxietate, iar pacientul devine irascibil și abilitatea de a gândi clar se reduce și mai mult. Prin urmare, îngrijirea unei persoane cu Alzheimer necesită multă atenție, compasiune, răbdare și înțelegere și, de aceea, este bine să apelați la ajutorul unor specialiști pentru a oferi celor dragi condițiile optime în lupta cu această boală.
Boala Alzheimer apare, de obicei, la persoanele în vârstă, de peste 65 de ani, însă pot fi cazuri în care simptomele se manifestă mult mai devreme. Specialiștii de la WebMd menționează, din acest punct de vedere, trei tipuri principale de Alzheimer:
Pierderea memoriei este simptomul-cheie al bolii Alzheimer. Unul dintre primele semne ale bolii este dificultatea persoanei în cauză de a-și aminti evenimente sau conversații recente. Pe măsură ce boala evoluează, memoria devine din ce în ce mai slabă și apar alte manifestări clinice. Există, de asemenea, mai multe afecțiuni care sunt înrudite cu Alzheimer, dar sunt boli diferite de aceasta. De aceea, este foarte important consultul medical de specialitate pentru stabilirea unui diagnostic și a schemei de tratament adecvate.
Modificările de la nivelul creierului care au loc în cazul acestei boli afectează: memoria, capacitatea de gândire, de a lua decizii independent, de a planifica și de a rezolva probleme curente. Totuși, există anumite abilități care pot rămâne intacte pentru mult timp, chiar dacă simptomele bolii se agravează. Este vorba despre citit, ascultarea și înțelegerea poveștilor, relatarea întâmplărilor (de cele mai multe ori din trecutul îndepărtat), capacitatea de a cânta, de a dansa, a desena, de a practica diverse meșteșuguri, de a asculta conștient și asumat muzică. Aceste abilități se păstrează mai mult timp, pentru că ele sunt controlate de o parte a creierului care este afectată mai târziu în evoluția bolii.
Simptomele bolii Alzheimer sunt diferite de la pacient la pacient și evoluează de la caz la caz , mai repede sau mai lent. Printre manifestările generale ale acestei afecțiuni se numără, însă, următoarele:
După cum menționam mai sus, anumite simptome pot fi similare cu ale altor afecțiuni. Important este ca la primele semne care arată o deteriorare a memoriei sau a altor capacități cognitive, să ne adresăm medicului specialist pentru a face anumite teste.
De asemenea, este esențial să fim atenți la cei din jurul nostru, mai ales dacă sunt persoane in varsta și să observăm orice schimbări anormale de comportament sau de comunicare.
Este de reținut și faptul că Alzheimer este cel mai întâlnit tip de demență, termen care este utilizat ca să descrie manifestările care sunt specifice declinului mental.
Pe măsură ce boala evoluează spre stadiul final, schimbările de la nivelul creierului pot afecta funcții fizice ca înghițitul, păstrarea echilibrului, controlul nevoilor fiziologice. Toate acestea pot accentua vulnerabilitatea la alte probleme de sănătate cum ar fi:
Nu se cunosc cauzele exacte ale apariției bolii Alzheimer. Oamenii de știință, bazându-se pe numeroasele studii făcute până acum despre această afecțiune, consideră că există o combinație de factori genetici, de mediu, legați de stilul de viață care afectează creierul de-a lungul timpului. În principiu, însă, ar fi vorba despre anumite proteine care se dezvoltă anormal, afectează funcțiile celulelor nervoase (în speță, neuronii) și eliberează substanțe toxice. Neuronii sunt deteriorați, pierd legăturile între ei și, într-un final , mor. Degenerarea celulelor nervoase are loc mai întâi în regiunea din creier care controlează memoria, pentru ca, mai apoi, pierderea lor să aibă loc și alte zone din creier.
Sunt două posibile cauze asupra cărora se îndreaptă cercetările științifice de până acum și se referă la depuneri diferite de proteine în creier:
Printre cei mai comuni factori de risc care sunt asociați cu boala Alzheimer se numără:
Evoluția bolii Alzheimer se poate întinde, uneori, chiar și pe durata a peste zece ani. Pe tot parcursul ei, această afecțiune are mai multe stadii cu manifestări specifice. Mai jos, este o descriere, pe scurt, a fiecăruia dintre acestea, cu precizarea că simptomele și evoluția în sine diferă de la pacient, la pacient.
Sunt cinci stadii asociate cu boala Alzheimer:
Termenul de „demență” este folosit pentru a descrie o serie de simptome care afectează capacitatea intelectuală și abilitățile sociale atât de grav, încât să ducă la incapacitatea de a avea activitate și comportament normal.
Cunoașterea celor cinci stadii ale bolii te ajută să înțelegi ce se poate întâmpla pe viitor, dar este important de precizat ca acestea sunt doar niște descrieri generale și că, în funcție de caz, boala poate să aibă manifestări diferite, mai lente sau mai rapide, mai blânde sau mai severe decât cele prezentate mai jos. În orice caz, rețineți, că este vorba despre un proces continuu, ireversibil, dar care poate fi încetinit sau ameliorat, nu și vindecat, din păcate, cu ajutorul tratamentului adecvat.
Stadiul I – Alzheimer preclinic – boala debutează cu mult înainte ca simptomele să fie vizibile, de aceea este numit „Alzheimer preclinic”; acest stadiu al afecțiunii neurologice poate dura chiar și zeci de ani, fără ca persoana în cauză sau cei din jurul ei să își dea seama; cu toate că nu se manifestă la vedere, există unele teste ultramoderne care pot depista prezenta proteinelor beta-amiloide, ce pot forma plăci în anumite regiuni ale creierului și joacă un rol important în declanșarea bolii Alzheimer; există și anumiți biomarkeri care pot identifica riscul crescut pentru apariția bolii, dar, de obicei, ei sunt eficienți atunci când apar deja primele semne; se pot face și diverse teste genetice, dar acestea nu sunt adecvate pentru orice pacient și atunci este esențială recomandarea medicului specialist care va spune dacă acestea sunt indicate sau nu;
Stadiul II – Declin cognitiv ușor cauzat de Alzheimer – în acest stadiu, există unele schimbări minore legate de memorie și procesul de gândire, care nu afectează, însă, capacitatea de muncă sau relaționarea cu cei din jur; de reținut este că nu toate persoanele care au declin cognitiv suferă de Alzheimer, acesta putând fi o consecință și a altor probleme medicale; printre simptomele din acest stadiu se numără:
Stadiul III – Demență ușoară, ca o consecință a bolii Alzheimer – de obicei, acesta este stadiul în care este diagnosticată boala, pentru că simptomele devin evidente; de reținut că aceste simptome pot avea și alte cauze decât boala Alzheimer; printre manifestările care se pot observa în acest stadiu sunt:
Stadiul IV – Demență moderată provocată de Alzheimer – în acest stadiu, pacienții au stări de confuzie și mai accentuate, uită foarte des și încep să aibă nevoie de ajutor pentru treburile de zilnice sau pentru a avea grijă de ei; printre simptomele specifice acestei etape a bolii sunt:
Stadiul V – Demență severă cauzată de Alzheimer – funcțiile mentale continuă să se deterioreze și pacientul nu mai are capacitatea de se mișca singur sau de a duce o viață normală fără ajutor; printre manifestările tipice pentru acest stadiu al bolii sunt:
Diagnosticarea bolii Alzheimer este un proces de durată și implică mai multe etape, de la consultul medical de specialitate, analize de sange s i până la teste radiologice, care să excludă alte cauze ale simptomelor specifice demenței. Pentru stabilirea unei scheme de tratament eficiente și care să corespundă nevoilor pacientului, este foarte important să mergem la doctor încă de la primele simptome.
Pe lângă consultul medical propriu-zis care include istoricul medical al pacientului, medicul poate recomanda mai multe teste cum ar fi:
De reținut este faptul că oamenii de știință încearcă în continuare să găsească noi metode de diagnosticare a bolii Alzheimer, la fel cum sunt în căutarea a unor scheme de tratament care nu doar să încetinească procesul deteriorării celulelor nervoase, ci și să vindece boala.
Până în prezent, oamenii de știință nu au reușit să găsească tratamentul medicamentos exact pentru Alzheimer, dar sunt anumite substanțe care pot ameliora simptomele acestei maladii. Printre acestea, medicul specialist ar putea recomanda:
De asemenea, mai pot fi indicate anumite tratamente pe bază de plante, care sunt complementare celui medicamentos. Anumite ierburi, vitamine și suplimente ar putea avea un efecte pozitiv în ameliorarea simptomelor, dar nu există niciun studiu științific care să fi demonstrat până acum eficiența lor. Printre acestea se numără:
Pe lângă aceste tipuri de tratament, este foarte important ca o persoană cu Alzheimer să facă exerciții fizice zilnic, să aibă o alimentație sănătoasă, să fie activă din punct de vedere social și să aibă activități care să-i mențină intacte abilitățile și aptitudinile care sunt afectate abia în stadiul târziu al bolii, cum ar fi cititul sau creativitatea.
Apoi, este esențială îngrijirea unei astfel de persoane și crearea unui mediu în care ea să se poată simți cât mai confortabil. Specialiaștii de la Mayo Clinic fac câteva recomandări în acest sens:
Boala Alzheimer nu poate fi prevenită, în primul rând pentru că nu se cunosc cauzele exacte care duc la apariția ei. Sunt, însă, anumiți factori care țin de stilul de viață și care pot avea o anumită influență. Evoluția bolii diferă de la o persoană la alta. În medie, un pacient cu Alzheimer trăiește între trei și 11 ani după diagnosticare, dar unii supraviețuiesc și 20 de ani. Momentul depistării afecțiunii, respectarea recomandărilor medicilor și ingrijirea adecvata a unui astfel de pacient sunt esențiale în ceea ce privește speranța de viață.
Potrivit specialiștilor de la Mayo Clinic, există studii care arată că schimbarea dietei, exercițiile fizice – care pot reduce și riscul bolilor cardiovasculare – pot avea un efect similar și în cazul dezvoltării bolii Alzheimer, precum și a altor afecțiuni care provoacă demența. Există, prin urmare, unele recomandări care ar putea fi considerate măsuri de prevenire a bolii Alzheimer, cu precizarea că este posibil să aibă efecte sau nu:
Așadar, Alzheimer este o boală neurologică degenerativă care afectează, în general, persoanele de peste 65 de ani, dar care poate să apară și la alte vârste. Nu se cunosc exact cauzele care duc la apariția ei și nici nu există o metodă de tratament atât de eficientă, încât să o vindece. Este, însă, important să mergem la doctor de la primele simptome pentru că există metode care pot ameliora manifestările. Apoi, îngrijirea unui pacient cu Alzheimer este esențială pentru creșterea speranței de viață.
Sursa foto: Shutterstock