Absolventă a Facultății de Farmacie și cu o experiență bogată în domeniul medical, Roxana își dorește să dea mai departe pasiunea ei pentru cunoaștere, îngrijire și comunicare cu pacienții și familia acestora. În viziunea ei, orice problemă medicală poate fi înțeleasă și acceptată mai ușor, atâta vreme cât este expusă pe înțelesul fiecăruia dintre noi.
Vorbirea reprezintă o modalitate verbală de exprimare, caracteristică speciei umane. Ea presupune utilizarea sunetelor pentru a forma cuvinte, respectiv propoziții și fraze, fiind învățată la vârste fragede și dezvoltată, mai apoi, în decursul următorilor ani. În unele situații, centrii cerebrali responsabili cu vorbirea pot fi afectați, iar acest proces poate suferi modificări. Printre tulburările din această sferă se numără și afazia, întâlnită cu preponderență în rândul vârstnicilor. Află, în cele ce urmează, care sunt cauzele afaziei, cum se manifestă și care sunt modalitățile în care această tulburare poate fi contracarată.
Originară din limba greacă, unde „a” înseamnă fără, iar „phasia” înseamnă vorbire, noțiunea de afazie descrie o tulburare neurocognitivă care afectează limbajul unei persoane, aceasta ajungând să aibă dificultăți în exprimare. Afazia nu își pune amprenta doar asupra vorbirii, ci afectează și exprimarea scrisă, cititul și înțelegerea celorlalte persoane. Comunicarea este, astfel, îngreunată, ceea ce poate complica viața de zi cu zi a pacienților afectați.
Cu toate acestea, intelectul pacientului afectat rămâne nealterat. Așadar, în afara vorbirii, toate celelalte funcții cognitive se desfășoară normal, pacientul având, însă, dificultăți în a-și exprima gândurile sau în a înțelege ceea ce comunică verbal alte persoane.
Afazia se manifestă, de cele mai multe ori, în rândul varstnicilor, fiind provocată de anumite leziuni cerebrale. Aceste leziuni pot avea una sau mai multe din următoarele cauze:
Vorbirea și înțelegerea limbajului depind de trei centri situați la nivel cerebral:
Astfel, în raport cu centrul cerebral afectat de cauzele descrise mai sus, se disting 4 tipuri de afazie: afazia expresivă, afazia senzorială, afazia amnestică, respectiv afazia globală.
Această formă de afazie apare atunci când este lezată partea stângă a lobului frontal cerebral. Pacienții cu afazie motorie pot înțelege fără probleme ceea ce le comunică alte persoane, însă au dificultăți în pronunțarea cuvintelor și în scriere. Aceștia se exprimă prin intermediul unor propoziții scurte sau chiar incomplete și conștientizează că nu pot comunica așa cum și-ar dori, ceea ce le provoacă sentimente de frustrare sau depresie.
În unele situații, pacienții care suferă de afazie Broca pot prezenta paralizie parțială sau totală pe partea dreaptă a corpului. Acest lucru îngreunează nu numai exprimarea, ci și desfășurarea activităților zilnice, ceea ce face necesară asistența din partea familiei sau a personalului specializat.
În cazul afaziei Wernicke, pacientul poate comunica pe cale verbală, însă întâmpină dificultăți în a înțelege ceea ce vorbesc alte persoane. De asemenea, scrisul și cititul sunt îngreunate, putând să apară manifestări ale alexiei (incapacitatea de a citi cuvinte și propoziții). Pacienții cu afazie senzorială tind să vorbească repede, fluent, însă, uneori, propozițiile și frazele pe care le rostesc nu au sens, apărând fenomenul de „salată de cuvinte”. De asemenea, poate predomina utilizarea în mod abuziv a neologismelor.
Numită și afazie anomică, această formă de afazie se manifestă prin imposibilitatea pacientului de a-și aminti cuvintele pe care dorește să le folosească ori prin identificarea cu greutate a acestora. Afazia amnestică își pune amprenta atât asupra comunicării verbale, cât și asupra celei scrise. Pacientul poate înțelege ceea ce vorbesc alte persoane și poate citi cu ușurință.
Uneori, afazia amnestică este asociată cu o ușoară paralizie a mușchilor feței sau cu o senzație de slăbiciune la nivelul acestora. Acest lucru poate influența negativ pronunția sunetelor, vorbirea fiind uneori îngreunată, cu un ritm mai lent decât în mod obișnuit.
Afazia globală este cea mai severă formă de afazie și presupune afectarea mai multor zone ale creierului, responsabile cu funcția vorbirii. Astfel, pacienții cu afazie globală nu se pot exprima verbal sau în scris, nu pot înțelege comunicarea verbală a altor persoane și nu mai au capacitatea de a citi.
Comunicarea se rezumă la fracțiuni de cuvinte sau la anumite sunete ce au caracter exclamativ, fiind, astfel, foarte dificil pentru acești pacienți să se facă înțeleși.
Parafazia este o tulburare a funcției vorbirii care se deosebește, însă, de afazie. Persoanele care suferă de parafazie au tendința de a înlocui cuvintele cu altele care se aseamănă cu ele din punct de vedere fonetic. Există două forme ale parafaziei: parafazia neurologică, respectiv parafazia literară.
În cazul parafaziei neurologice, pacienții afectați confundă cuvintele pe care doresc să le rostească (de exemplu, spun „carte” în loc de „cană”). Pe de altă parte, un pacient cu parafazie literară va înlocui o parte dintre literele cuvântului cu altele similare (de exemplu, pronunță „camă” în loc de „cană”). Cu toate acestea, parafazia nu are aceleași cauze precum afazia, iar prognosticul este mai favorabil decât la pacienții cu afazie.
Deși cauzele pot fi comune (accident vascular cerebral, tumori cerebrale, traumatisme), dizartria și afazia se deosebesc în anumite privințe. Problemele cauzate de dizartrie își au originea în funcționalitatea redusă a mușchilor responsabili cu vorbirea. Aceștia pot fi slăbiți sau sunt controlați cu dificultate de către pacient; așadar, discursul poate fi unul foarte lent sau dificil de înțeles de către interlocutori. Printre particularitățile dizartriei, se mai numără emiterea de sunete nazale în timpul vorbirii, incapacitatea de a vorbi la un volum ridicat sau rostirea propozițiilor cu o intonație monotonă.
Vestea bună este că, în unele cazuri, dizartria poate fi corectată cu ajutorul logopediei, iar odată ce mușchii și-au reluat funcțiile în parametri optimi, pacientul va putea vorbi din nou normal.
În primă instanță, pacientul va fi supus unui examen medical general, în cadrul căruia medicul va dori să știe istoricul medical al pacientului, tratamentele aflate în desfășurare, precum și antecedentele heredocolaterale (afecțiunile de care suferă ceilalți membri ai familiei). În funcție de acestea, medicul va putea lua în calcul sau exclude anumite cauze care au dus la declanșarea afaziei.
Nu toate formele de afazie pot fi identificate prin intermediul conversației obișnuite, ci doar formele pronunțate. Cu toate acestea, o simplă discuție liberă cu pacientul poate ajuta medicul să evalueze modul în care acesta numește anumite obiecte sau noțiuni, capacitatea de a înțelege sau de a repeta anumite cuvinte ori propoziții, varietatea lexicală folosită sau prozodia (modul în care pacientul pune accentul pe silabele cuvintelor).
O metodă de diagnostic utilă, în cazul afaziei, o reprezintă investigațiile imagistice (Computer Tomograf sau RMN). Acestea pot furniza informații despre localizarea și dimensiunile leziunilor cerebrale existente, ceea ce va ajuta la determinarea tipului de afazie, dar și a stadiului acesteia.
În unele țări din Europa, pacienții trec prin anumite teste specifice pentru diagnosticarea afaziei. O parte dintre ele sunt utilizate și de către medicii din România:
Rezultatele tratamentului pentru afazie depind, în mare măsură, de cauzele care au declanșat această tulburare. Dacă pacientul se confruntă cu afazia din cauza unei afecțiuni neurodegenerative, așa cum sunt demența și boala Alzheimer, afazia nu poate fi corectată, din nefericire. Același lucru se întâmplă și în cazul pacienților diagnosticați cu tumori cerebrale cu prognostic nefavorabil.
Atunci când afazia se instalează în urma unui traumatism sau a unui accident vascular cerebral, șansele de recuperare sunt cu atât mai mari cu cât tratamentul este inițiat mai repede. Recuperarea pacienților cu afazie poate include următoarele metode terapeutice:
Stilul de viață al unei persoane dragi care suferă de afazie poate deveni foarte diferit față de cel pe care îl avea înainte de această tulburare. Dacă persoana afectată este avansată în vârstă, situația este cu atât mai dificilă cu cât, cel mai probabil, se mai confruntă și cu alte probleme de sănătate, cu mobilitate redusă ori cu dificultăți în deplasare. Din acest motiv, îngrijirea acestor pacienți poate fi o reală provocare pentru membrii familiei, atunci când intervin și barierele de limbaj, provocate de afazie.
Pentru a facilita comunicarea cu persoana dragă afectată de afazie, membrii familiei sunt încurajați să urmeze următoarele indicații:
La fel ca în cazul oricărei alte afecțiuni din sfera neuropsihiatrică, abordarea afaziei necesită atenție și răbdare, atât din partea pacientului, cât și a familiei și a personalului specializat, care se ocupă de diagnosticarea și tratarea pacientului. Chiar dacă această tulburare nu poate fi întotdeauna vindecată, cu timpul, pacientul și familia acestuia se vor adapta la acest stil de viață, prin stabilirea unor reguli și obiceiuri noi, care să le ușureze traiul.
Sursa foto: Shutterstock.com