Durerile de spate reprezintă un simptom foarte des întâlnit, îndeosebi la vârste mai înaintate, deși, în zilele noastre, și tinerii încep să se confrunte cu această problemă tot mai des. De obicei, tindem să ignorăm durerile cervicale sau lombare, punându-le pe seama oboselii, însă, uneori, aceste dureri de spate pot ascunde afecțiuni mai complexe, așa cum este hernia de disc. În rândurile următoare, veți afla ce este, mai exact, hernia de disc, ce manifestări poate avea și care sunt metodele de tratament existente.
Coloana vertebrală este formată din 33 de oase, numite vertebre și unite, unul câte unul, prin intermediul discurilor intervertebrale. La rândul lor, discurile intervertebrale au un conținut moale, cu aspect gelatinos, învelit într-o membrană mai dură, cunoscută sub numele de inel fibros. Practic, inelul intervertebral are rol de amortizare a mișcărilor bruște sau puternice, care, altfel, pot dăuna coloanei vertebrale. Atunci când unul sau mai multe discuri intervertebrale se deteriorează, contactul între vertebre este alterat și, în acest fel, apare hernia de disc.
Coloana vertebrală este împărțită în cinci porțiuni: cervicală, toracală, lombară, sacrală și coccigiană. În general, hernia de disc afectează zona cervicală (hernie de disc cervicală), zona lombară (hernie de disc lombară) și, mai rar, porțiunea toracală a coloanei vertebrale (hernie toracală).
Cea mai frecventă formă de hernie de disc, hernia lombară are loc atunci când este deteriorat un disc intervertebral situat în această regiune a coloanei. Nervii care pot fi afectați de către acest tip de hernie sunt nervul sciatic și cel femural, durerea putând să fie transmisă spre coapsă ori de-a lungul piciorului. De regulă, când este afectat nervul sciatic, acest lucru se întâmplă pe o singură parte a corpului, însă există situații rare în care sunt afectați ambii nervi sciatici și, astfel, durerea apare la nivelul ambelor picioare.
Atunci când afectarea discurilor intervertebrale are loc în partea superioară a coloanei (zona gâtului), vorbim despre o hernie de disc cervicală. În acest caz, pacientul poate simți durere sau amorțeală în zona umărului, a brațului și a degetelor de la mână. În același timp, mai pot apărea manifestări precum durerile de cap sau durerea intensă a mușchilor gâtului, agravată de mișcări bruște sau ample.
Cauzele declanșatoare ale herniei de disc pot fi variate și depind, în egală măsură, de stilul de viață și de predispoziția fiecărei persoane în parte:
Indiferent de cauzele care conduc la apariția herniei de disc, este important ca pacientul să fie consultat în cel mai scurt timp de către medic, pentru a trata din vreme afecțiunea și pentru a preveni potențialele complicații.
Simptomele manifestate în hernia de disc variază în funcție de stadiul bolii. Debutul manifestărilor poate fi brusc, după ce discul intervertebral a fost afectat în timp, fără simptome evidente. Acestea pot apărea pentru prima dată în urma unor mișcări bruște sau când pacientul depune un efort neobișnuit de mare, cum este ridicarea de obiecte grele.
Amorțelile și durerile de la nivelul membrelor apar atunci când are loc compresia unor nervi spinali sau discul herniat ajunge în contact cu măduva spinării (fenomen numit debord discal). Întrucât aceste simptome reprezintă un semnal de alarmă, pacientul este sfătuit să se prezinte la medic cât mai curând.
Cele mai frecvente simptome ale herniei de disc sunt următoarele:
Dacă rămâne netratată, hernia de disc poate evolua către complicații severe. Dintre acestea, amintim:
Raportat la tipul de hernie discală și la stadiul bolii, tratamentul poate include o abordare terapeutică medicamentoasă, fizioterapie, kinetoterapie, tratament chirurgical sau o asociere de tipuri de tratament. Este esențial ca pacientul să fie instruit cu privire la metodele de prevenție a agravării simptomelor și să le aplice atât pe parcursul tratamentului, cât și după finalizarea acestuia. În acest sens, este necesar să se evite pozițiile și mișcările care provoacă dureri, să se urmeze o rutină a exercițiilor fizice recomandate și, după caz, să se mențină o greutate corporală optimă.
Medicamentele recomandate în tratarea herniei de disc au ca obiective reducerea durerii, respectiv a contracturilor musculare asociate și redobândirea mobilității. Astfel, după caz, medicul specialist poate recomanda:
Desigur, medicul se va decide asupra schemei de tratament medicamentos luând în calcul atât gradul de afectare musculară și nervoasă, cât și alte afecțiuni prezente, respectiv tratamentele pe care le urmează pacientul. Este important ca dozele medicamentelor să fie respectate întocmai, în special în ceea ce privește analgezicele și anticonvulsivantele, deoarece, dacă sunt administrate în exces, pot produce efecte adverse periculoase. În cazul în care persoana dragă diagnosticată cu hernie de disc are dificultăți în a-și administra corect tratamentul, este recomandat să îi acordați ajutor în acest sens sau să apelați la personal dedicat.
În situațiile în care persoanele dragi nu se pot deplasa în afara domiciliului din cauza simptomelor herniei de disc sau a altor patologii, există posibilitatea de a apela la servicii de ingrijire la domiciliu, atât în ceea ce privește activitățile de zi cu zi (cumpărături, pregătirea meselor, igienă personală etc.), cât și pentru asigurarea unui tratament corespunzător. Tratamentul fizical-kinetic adresat pacienților care se confruntă cu hernia de disc include fizioterapia, terapia prin masaj, precum și exercițiile fizice recomandate în funcție de tipurile de hernii discale.
Terapia prin masaj pentru hernie de disc trebuie realizată cu atenție, de către personal medical specializat și numai pe grupele musculare afectate, fără a aplica presiune pe coloana vertebrală. Această metodă de tratament este utilă pentru a înlesni relaxarea mușchilor paravertebrali sau a altor grupe de mușchi ce au suferit contracturi din cauza herniei de disc.
Poate fi deosebit de utilă introducerea unei rutine de exerciții pentru hernia de disc. Vor fi luate în calcul tipul de hernie, gradul de afectare asupra nervilor, precum și nivelul de mobilitate al pacientului în cauză. Există o serie de exerciții fizice recomandate după operația de hernie de disc sau în tratamentul herniei discale fără intervenție chirurgicală. Amintim o parte dintre cele mai întâlnite mișcări din terapia fizică a herniei de disc.
Exerciții pentru hernia de disc lombară:
Exerciții pentru hernia de disc cervicală:
Atunci când simptomele herniei de disc nu cedează la tratamentul recomandat sau boala este într-un stadiu avansat și pune în pericol mobilitatea sau starea generală de sănătate a pacientului, specialistul poate decide să recurgă la tratarea acestei afecțiuni pe cale chirurgicală. Așadar, în timpul operației, medicul va îndepărta porțiunea de disc herniat care face compresie pe măduva spinării sau nervii spinali (procedură numită discectomie), precum și fragmentele de nucleu pulpos rămase în spațiul intervertebral. Sunt foarte rare cazurile în care este necesară îndepărtarea întregului disc intervertebral afectat.
Este dificil de apreciat cât durează durerile după operația de hernie de disc, însă, cu tratament și metode de recuperare adecvate, această perioadă de convalescență poate fi depășită cu succes.
Hernia de disc poate fi văzută de către cei dragi ca fiind o afecțiune incurabilă, care le va limita activitățile și mobilitatea pentru toată viața. Însă, în prezent, medicina modernă permite tratarea acestei afecțiuni prin metode inovatoare și eficiente, astfel că hernia de disc se vindecă, în cele mai multe situații, fără urmări însemnate.
Sursa foto: Shutterstock.com