Absolventă a Facultății de Farmacie și cu o experiență bogată în domeniul medical, Roxana își dorește să dea mai departe pasiunea ei pentru cunoaștere, îngrijire și comunicare cu pacienții și familia acestora. În viziunea ei, orice problemă medicală poate fi înțeleasă și acceptată mai ușor, atâta vreme cât este expusă pe înțelesul fiecăruia dintre noi.
Stilul de viață stresant, alimentația nepotrivită, precum și afecțiunile cronice netratate corespunzător pot duce la probleme serioase de sănătate, așa cum este accidentul vascular cerebral. Din nefericire, rata de mortalitate a acestei tulburări este una ridicată și, în același timp, aproape o treime dintre pacienții care suferă un accident vascular cerebral ajung imobilizați la pat. Despre cum puteți recunoaște un accident vascular, dar și despre tratamentul indicat în această afecțiune, puteți afla din rândurile de mai jos.
Accidentul vascular cerebral este o urgență medicală ce are loc atunci când se produce obstrucția sau ruptura unui vas de sânge la nivel cerebral. Astfel, oxigenarea creierului este îngreunată și, dacă pacientul nu primește îngrijiri medicale în scurt timp, celulele cerebrale încep să moară, putând conduce la dizabilitate sau chiar deces. Această problemă medicală mai este cunoscută și sub numele de ictus cerebral, infarct cerebral sau atac cerebral.
Este dificil de stabilit cu exactitate cauza declanșării unui accident vascular, fiind rezultatul unui proces complex de degradare a stării de sănătate. Deseori, cauzele accidentelor vasculare evoluează lent, într-un timp îndelungat, fără a genera neapărat simptome. Printre cele mai frecvente cauze se numără următoarele:
La declanșarea atacurilor cerebrale mai contribuie și alți factori, care predispun pacientul la o astfel de problemă de sănătate:
Se disting trei mari tipuri de accidente vasculare cerebrale: accidentul vascular ischemic, accidentul vascular hemoragic, respectiv accidentul ischemic tranzitoriu. Acestea se deosebesc între ele atât prin factorul declanșator, cât și prin prisma duratei episodului ischemic.
Atunci când un fragment dintr-o placă de aterom sau un cheag de sânge obstrucționează circulația sângelui la nivelul creierului, are loc procesul numit ischemie cerebrală. În acest mod, se produce accidentul vascular cerebral ischemic (AVC ischemic), care este și cea mai frecventă formă de atac cerebral.
Accidentul vascular cerebral de tip hemoragic se produce atunci când are loc ruptura unei artere de la nivelul creierului, celulele cerebrale fiind inundate de sânge, fapt ce le afectează în mod sever activitatea. Acest tip de accident vascular poate fi cauzat de o hemoragie cerebrală sau de o sângerare apărută la nivel subarahnoidian, aceasta din urmă putând fi cauzată de un traumatism cranio-cerebral sau de ruperea unui anevrism. De asemenea, apariția unui AVC hemoragic poate avea drept factori favorizanți administrarea de medicamente anticoagulante în mod necorespunzător sau hipertensiunea arterială.
Un AVC tranzitoriu este acel tip de accident vascular în care ischemia are caracter temporar, având o durată de doar câteva minute. Accidentele tranzitorii se mai numesc și mini accidente vasculare, putând trece neobservate, de multe ori. Odată îndepărtat blocajul arterei respective, simptomele se remit, starea pacientului revenind la normal, în scurt timp. Cu toate acestea, un AIT poate prevesti producerea unui accident vascular mai pronunțat, în viitor, motiv pentru care este deosebit de important ca pacientul să se adreseze medicului imediat ce a identificat simptomele unui posibil accident vascular tranzitoriu și să urmeze indicațiile de tratament primite de la specialist.
Cele mai concrete semne și simptome ale accidentului vascular cerebral sunt grupate sub numele formulei F.A.S.T., date de inițialele din limba engleză ale următoarelor situații:
Tabloul clinic general al accidentului vascular cerebral include următoarele semne și simptome:
Accidentul vascular cerebral poate genera complicații pe termen scurt sau lung (AVC sechelar), ce afectează serios calitatea vieții pacientului. Astfel, o persoană care a suferit un accident vascular se poate confrunta cu unele dintre aceste complicații:
Pacienții care rămân cu sechele motorii nu se pot îngriji singuri, unii dintre ei având nevoie de asistență de specialitate, asigurată de personal calificat. Perioada critică după AVC variază în funcție de tipul și de gravitatea acestuia, dar și de starea generală de sănătate a pacientului afectat.
Stabilirea tratamentului pentru accidentul vascular cerebral depinde, în mare măsură, de tipul de accident vascular, de afecțiunile preexistente, precum și de potențialele complicații generate de către respectivul atac cerebral. Astfel, abordarea terapeutică a accidentului vascular include:
Odată cu tratamentul medicamentos menit să prevină un accident vascular, sunt necesare adoptarea unui stil de viață activ, a unei alimentații sănătoase, precum și menținerea unui nivel redus al stresului. De asemenea, renunțarea la fumat este esențială pentru pacienții aflați în grupele de risc, așa cum este și urmarea corectă a tratamentului recomandat pentru afecțiunile ce pot evolua către un accident vascular cerebral.
Pentru o strategie eficientă de tratare și prevenție a acestei probleme de sănătate, un aspect ce necesită atenție sporită este alimentația în accidentul vascular cerebral. Se vor evita, pe cât de mult posibil, alimentele bogate în grăsimi saturate (unt, smântână, alimente procesate, produse semipreparate etc.), produsele cu un conținut ridicat de zahăr sau sare, dar și consumul de alcool sau fumatul.
În schimb, este recomandată o dietă bazată pe produse care conțin Omega 3 (somon, semințe de chia etc.) și care sunt bogate în fibre, acestea având rolul de a reduce colesterolul din sânge. Se poate consuma carne de pasăre, fără grăsime și piele, fiind de preferat în locul preparatelor din carne roșie (vită sau porc).
Atunci când o persoană dragă suferă un accident vascular, va avea nevoie de ajutor și îngrijire, pentru o perioadă de timp. Fie că veți putea oferi chiar dumneavoastră sprijinul necesar, fie că apelați la servicii dedicate acestui tip de îngrijire, este important de reținut că recuperarea pacientului cu accident vascular cerebral necesită timp și răbdare, atât din partea pacientului, cât și din cea a îngrijitorului. Iată câteva aspecte ce țin de îngrijirea unei persoane cu accident vascular:
Accidentul vascular cerebral este o problemă medicală cu un grad ridicat de pericol pentru viața pacientului, necesitând atât asistență medicală de urgență, cât și un plan de tratament de durată, pentru diminuarea sechelelor și prevenirea unui nou episod. Cu toate acestea, cu tratamentul corespunzător și personal medical corect instruit, foarte mulți pacienți se pot recupera într-un mod îmbucurător.
Sursa foto: Shutterstock.com