Andreea este o iubitoare a comunității timișorene care „scrie” povestea online pentru oamenii din domeniul social, creativ și ONG, care sunt dispuși să influențeze comunitatea. Într-o perioadă în care un brand coerent, elegant și autentic nu este doar de dorit, ci și cerut, Andreea caută să implementez strategii perfecte pentru nevoile fiecărui proiect, deoarece povestea tuturor face parte din cartea comunității.
Atunci când îngrijiți un om drag, unul dintre efectele pozitive este sentimentul de mulțumire pe care îl aveți, alături de care putem adăuga creșterea nivelului de empatie, însă, în mod inevitabil, efortul vă va provoca oboseală și, uneori, frustrare. Indiferent dacă vorbim de îngrijirea unui om în vârstă sau a unei persoane cu dizabilități, consumul dvs. psihic și fizic este considerabil.
Într-o astfel de situație, vă veți găsi în poziția de a avea grijă de doi oameni, simultan. Este vorba atât despre beneficiarul direct al serviciilor dvs., cât și despre propria persoană. Cu toate că nu toată lumea care își asumă o astfel de sarcină se regăsește în rolul de îngrijitor, este important să cunoașteți de la bun început riscurile la care vă expuneți.
În cele ce urmează, vă propunem un ghid care sperăm că vă va ajuta să surprindeți câteva aspecte generale în îngrijirea unui om drag, principalele simptome și cauze ale stresului și ale epuizării, precum și câteva modalități prin care acestea din urmă pot fi prevenite.
Când suntem copii, mamele sunt cele care au grijă de noi. Însă, odată ce ajungem la pragul maturității, rolurile se schimbă: mamele de ieri ajung să fie îngrijite de mamele de astăzi. Vă este cunoscut acest schimb de paradigmă? Cu siguranță! Astfel, observăm cum pe parcursul vieții, cu toții ne putem afla măcar odată în situația de a prelua îngrijirea unor oameni dragi – bunici, părinți, rude.
Când vine vorba despre sănătatea oamenilor dragi nouă, binele lor trece pe primul loc și uităm de somn, mâncare sau de liniștea noastră. Deși am crede că aceste momente sunt clipele noastre de supereroi, începem să ne dăm seama cum, odată cu trecerea timpului, în lipsa unei educații corespunzătoare și a unei rigori zilnice, aceste puteri pălesc îndată, lăsându-ne mai obosiți pe zi ce trece.
Sarcinile unui îngrijitor diferă în funcție de starea de sănătate a beneficiarului, de nevoile acestuia și de gradul de apropiere de persoana respectivă.
Vom enumera în următoarele rânduri posibilele îndatoriri care pot apărea în atribuțiile dvs. atunci când vă asumați rolul de îngrijitor:
– ajutor cu igiena personală (spălat, mers la toaletă etc.);
– sprijin la îmbrăcat;
– asistență în activități zilnice (cumpărături, plimbări, exerciții fizice recomandate etc.);
– ajutor la gătitul meselor sau la hrănire;
– supravegherea persoanei dragi și luarea deciziilor potrivite, în cazul în care aceasta suferă de o tulburare psihică;
– suport emoțional;
– ajutor la transport sau la deplasări în propriul cămin ori în afara acestuia;
– păstrarea curățeniei în casă etc.
Mihaly Csikszentmihaly, autorul cărții Flux – Psihologia fericirii, a introdus un nou concept în domeniul psihologiei: starea de flux. Această stare „descrie experienţa psihologică globală pe care, de obicei, o trăim atunci când suntem complet absorbiţi de o activitate care ne solicită la maximum abilităţile, care ne implică într-o asemenea măsură încât de multe ori pierdem noţiunea timpului”.
Pornind de la această definiție a conceptului, putem cu ușurință să realizăm că îngrijitorii se confruntă deseori cu această problemă. Când vă dedicați trup și suflet persoanei dragi, încercând să prioritizați îndatoririle față de celălalt, în defavoarea propriei dvs. sănătăți, vă expuneți riscului de oboseală, stres și, cu timpul, de epuizare.
Printre simptomele generale ale stresului se numără următoarele:
Lucrul cu oamenii bolnavi poate fi dificil, însă atunci când îngrijitorul este apropiat de persoana în cauză, activitatea de îngrijire poate presupune și aspecte problematice, datorate prezenței impactului emoțional. Îngrijirea unei persoane nu este un proces ușor, motiv pentru care, în momentul în care decideți să o luați pe umerii dvs., poate deveni o sursă de stres atunci când:
Indiferent dacă vorbim despre atribuții ușoare, cum ar fi însoțirea omului grad drag la plimbări, este important să știm că și astfel de activități pot deveni obositoare, dacă sunt făcute pentru o durată lungă de timp.
Dificultatea poate să apară atunci când vă neglijați propria persoană. Dorind să vă dedicați trup și suflet persoanei îngrijite, este posibil să nu mai reușiți să vă îndepliniți sarcinile zilnice, fapt care poate fi o sursă de frustrare în cazul în care toate aceste activități se adună, dublat de sentimentul că nu reușiți să duceți lucrurile la bun sfârșit în ambele direcții.
Cu toții ne-am dori viață eternă pentru cei dragi. Gândul că o persoană care a avut un impact pozitiv asupra propriei vieți ar putea să dispară, provoacă o imensă suferință. De aceea, dacă un om drag dvs. se află într-o stare de sănătate precară, primul impuls ar fi să vă abandonați propria viață, în favoarea membrului familiei.
Deși multe persoane cred că a avea grijă de o persoană poate fi intuitiv, și în meseria de îngrijitor este nevoie de anumite cunoștințe, pe care fiecare persoană cu un astfel de rol, inclusiv atunci când se găsește în situația de a ajuta un om drag din familie, le poate dobândi și prin parcurgerea unor cursuri, pe lângă experiența propriu-zisă. În acest sens, există o paletă largă de cursuri în domeniu (http://www.elmiproject.eu), care pot varia ca durată. Printre cele mai accesate se numără următoarele: curs de prim-ajutor, curs de infirmier, cursuri specializate pe anumite tulburări mentale (demență, boala Alzheimer, boala Parkinson etc.).
Într-o familie mare, cel mai des, cei care locuiesc mai aproape de persoana dragă sunt desemnați, indirect, tutorii acelei persoane. Astfel, se instalează confuzia de rol. Aceasta apare în momentul în care dvs. doriți să vă implicați în îngrijirea omului drag, însă nu ați vrea să fiți lăsați singur.
Prevenția este mai puțin costisitoare ca intervenția. Conform unor studii pe tema stresului, acesta apare într-o proporție de 40-70% în rândul îngrijitorilor la domiciliu și este corelat cu anxietate și depresie. Stresul cronic poate duce, de asemenea, la probleme medicale de lungă durată, cum ar fi hipertensiune arterială, diabet și un sistem imunitar compromis.
Pe lângă stres, și epuizarea reprezintă un factor important de luat în calcul. Putem distinge între trei tipuri de epuizare: epuizarea psihică, fizică și emoțională. Toate sunt rezultatul supra-activității creierului, provocând un sentiment de copleșeală sau frustrare. Pentru a putea lucra eficient, pentru o perioadă lungă de timp, minimizând stresul și epuizarea, specialiștii recomandă să realizați următoarele activități zilnice:
Ca în orice activitate, ajutorul între „colegi” este unul esențial. Când îngrijiți un om drag, asigurați-vă încă de la bun început că sarcinile vor fi împărțite între mai multe persoane, astfel încât efortul să fie distribuit într-un mod cât se poate de egal. În acest fel, veți putea evita ca doar anumiți membri ai familiei să fie suprasolicitați.
Fiecare dintre noi este bun pe o anumită arie de activitate. Unora ne place curățenia, altora socializatul cu cei dragi. Totuși, ceea ce este important, este ca dvs. să fiți conștient de calitățile și de preferințele dvs. și să vă concentrați pe acestea pentru a avea parte și de experiențe plăcute în tot acest proces, atât dvs., cât și beneficiarul acțiunilor dvs.
Identificați câteva persoane, prieteni sau apropiați, care au disponibilitate să vă asculte și să vă ofere un gând bun, un sfat, o sugestie atunci când simțiți că se adună prea multe sarcini cărora nu știți cum să le mai faceți față. Povestind cu cineva despre situațiile dificile prin care treceți vă poate ajuta să vă descărcați și, în acest mod, să vă echilibrați emoțional pentru a face față în continuare provocărilor ulterioare.
Sănătatea dumneavoastră este importantă atât pentru dvs., cât și pentru cea a persoanei în vârstă De aceea, o odihnă potrivită și un stil de viață sănătos, cu atenție îndreptată inclusiv spre alimentația potrivită, dar și spre sport, în măsura în care situația o permite, sunt esențiale pentru buna funcționare a organismului dvs.
Datorită programului haotic de lucru și a epuizării emoțioanle și fizice, este recomandat ca odată la la câteva luni, să vă faceți un consult de rutină la medicul de familie.
Indiferent de rolul nostru de copii, nepoți sau rude, există o mare posibilitate ca în timp să intrăm în contact cu oameni în vârstă care au nevoie de ajutorul nostru. Atunci când avem o legătură directă cu persoana în cauză, mai ales dacă suferă de un anumit tip de tulburare, fie că este vorba despre boala Alzheimer, Parkinson ori demență, activitatea de îngrijire poate părea mai dificilă. De aceea, pentru sănătatea dvs. și a celor din jur, vă recomandăm să încercați să păstrați un echilibru între viața personală și grija față de omul drag. O rutină zilnică sănătoasă, suportul din partea celorlați ori parcurgerea unor cursuri în domeniul îngrijirii vă pot fi de un real folos, astfel încât timpul pe care îl petreceți alături de acesta să fie o adevărată experiență în evoluția amândurora.