Absolventă a Facultății de Farmacie și cu o experiență bogată în domeniul medical, Roxana își dorește să dea mai departe pasiunea ei pentru cunoaștere, îngrijire și comunicare cu pacienții și familia acestora. În viziunea ei, orice problemă medicală poate fi înțeleasă și acceptată mai ușor, atâta vreme cât este expusă pe înțelesul fiecăruia dintre noi.
Numit și diabet mellitus, diabetul zaharat face parte din categoria bolilor endocrine, fiind, de altfel, și cea mai frecventă dintre acestea. Numărul persoanelor diagnosticate cu diabet zaharat este în continuă creștere, fiind estimat că, la nivel mondial, în anul 2011, aproximativ 347 de milioane de oameni sufereau de diabet, un număr aproape dublu față de statisticile anului 2000. În prezent, numai în România, sunt înregistrați peste 1,5 milioane de bolnavi de diabet.
Diabetul zaharat este o afecțiune cronică, declanșată de un dezechilibru al secreției de insulină în organism sau de rezistența opusă de anumite celule la acțiunea insulinei. Consecința principală a acestui dezechilibru este reprezentată de creșterea valorii glicemiei (hiperglicemie).
Organismul dispune de mecanisme bine puse la punct, prin care transformă alimentele în glucoză. Aceasta este distribuită, apoi, către organe și utilizată pentru obținerea de energie sau pentru crearea de rezerve, iar insulina este hormonul responsabil pentru acest întreg proces.
Clasificarea diabetului zaharat se face în funcție de cauzele care duc la declanșarea bolii, rezultând, astfel, trei tipuri de diabet: diabet zaharat de tip 1, diabet zaharat de tip 2 și diabet gestațional.
Cunoscut și sub numele de diabet juvenil sau insulino-dependent, diabetul de tip 1 cumulează aproximativ 10% din totalul cazurilor de diabet înregistrate în Europa și America de Nord. Apare, de regulă, la vârste fragede (copii și adolescenți) și necesită tratament cu insulină.
În această formă de diabet zaharat, se produce un deficit de insulină, prin distrugerea celulelor din insulele Langerhans localizate în pancreas, care se ocupă cu secreția acestui hormon.
Așa cum indică și numele de diabet non-insulino-dependent, diabetul zaharat de tip 2 nu necesită tratament cu insulină, ci poate fi ținut sub control cu un stil de viață adecvat, un regim alimentar strict și, la nevoie, cu tratament medicamentos administrat pe cale orală sau injectabilă. Diabetul zaharat tip 2 are drept cauză rezistența țesuturilor la insulină ori secreția deficitară a acesteia.
Acest tip de diabet apare doar în timpul sarcinii, atunci când hormonii secretați de placentă interferează cu insulina, blocându-i activitatea. De cele mai multe ori, diabetul gestațional nu are simptome, acesta fiind și motivul pentru care este recomandată monitorizarea glicemiei în a doua parte a sarcinii.
Factorii declanșatori ai diabetului zaharat sunt diferiți pentru fiecare tip de boală. Diabetul de tip 1 poate avea cauze genetice (moștenirea afecțiunii de la unul din părinți), cauze virale (infecții cu virusuri apărute în copilărie, care au produs o afectare a celulelor insulelor Langerhans) sau cauze de natură alimentară (o dietă dezechilibrată).
Pentru apariția diabetului zaharat de tip 2, se fac responsabili factorii genetici și, de cele mai multe ori, stilul de viață al persoanei în cauză, fie că este vorba de un regim alimentar haotic (ce poate degenera înspre obezitate), fie despre consumul de alcool în exces.
Diabetul zaharat este o afecțiune dificil de identificat, de multe ori, neavând manifestări decât atunci când ajunge într-un stadiu avansat. Drept urmare, aproximativ 35% dintre bolnavi nu știu că suferă de diabet. În aceste cazuri, primele simptome ale diabetului apar relativ târziu sau sunt puse pe seama altor factori (oboseală, stres ori o dereglare hormonală).
Simptome diabet tip 1:
Simptome diabet tip 2:
Dacă nu este identificat la timp sau nu este tratat corespunzător, diabetul zaharat se poate agrava, generând complicații sub diverse forme:
Valoarea normală a glicemiei se încadrează între 70 și 100 mg/dl, atunci când este măsurată dimineața, pe nemâncate (a jeun). Diagnosticarea cu diabet zaharat se face dacă pacientul îndeplinește minim unul dintre următoarele criterii:
Este indicat ca, pentru a stabili diagnosticul diabetului zaharat, măsurarea glicemiei serice să se facă prin intermediul analizelor de laborator și nu cu un glucometru de uz personal.
Testul oral de toleranță la glucoză se face dimineața, când pacientului îi este măsurată glicemia a jeun. Apoi, pacientul ingerează, într-un interval de 5 minute, o băutură dulce, preparată cu 75 grame de glucoză, urmând ca, după două ore, să îi fie măsurată glicemia din nou.
Hemoglobina glicozilată indică variațiile glicemiei serice din ultimele 3 luni, iar pentru măsurarea ei, nu este nevoie ca pacientul să nu mănânce înainte.
Odată stabilit diagnosticul de diabet zaharat, pentru a putea identifica tipul de diabet (1 sau 2), medicul specialist va apela la analize ce identifică anumiți anticorpi, ce pot fi responsabili pentru declanșarea diabetului zaharat de tip 1.
Obiectivele trasate în timpul tratamentului pentru diabetul zaharat vizează echilibrarea valorii glicemiei, prevenirea apariției de complicații și adoptarea unui regim alimentar și a unui stil de viață benefice pentru persoana diabetică. Tratamentul medicamentos este diferit pentru fiecare tip de diabet:
Atunci când o persoană dragă primește diagnosticul de diabet zaharat, întreaga familie începe, alături de ea, această nouă călătorie. Stilul de viață, regimul alimentar echilibrat și complianța la tratamentul medicamentos recomandat devin aspecte deosebit de importante în viața pacientului diabetic. De asemenea, dacă persoana dragă suferă și de alte afecțiuni, în afară de diabet, un bun plan de îngrijire este cu atât mai important.
O parte dintre pacienții diabetici au ajuns să sufere de această boală din cauza unui stil de viață necorespunzător, cu o dietă dezechilibrată și o rutină sedentară. Astfel, devine imperios necesar ca persoana în cauză să fie corect informată și susținută în acest nou mod de viață, încât obiceiurile benefice să fie înrădăcinate în rutina pacientului. Adaptarea la o asemenea schimbare poate fi anevoioasă pentru persoanele vârstnice, așadar, le este de mare ajutor să le fim aproape și să le îndrumăm pe această cale.
Câteva sfaturi pentru îmbunătățirea stilului de viață al pacienților diabetici:
Fie că este vorba despre un pacient care își menține glicemia în limite normale prin regim alimentar, fie de unul care primește tratament medicamentos, dieta și programul meselor joacă un rol crucial în îngrijirea persoanelor diagnosticate cu diabet zaharat. Glicemia la diabetici poate varia des și cu salturi considerabile de la o valoare la alta, așa că este cât se poate de important ca atât pacientul, cât și familia, să acorde o atenție sporită acestui aspect.
Câteva sfaturi pentru o dietă echilibrată a pacientului diabetic:
Un diabet netratat corespunzător poate evolua rapid către forme mai grave sau complicații, astfel că tratarea diabetului trebuie să includă un program riguros, cu administrarea medicamentelor la orele stabilite și în dozele corecte. În cazul persoanelor cu diabet zaharat de tip 1, administrarea insulinei este vitală, astfel că aceasta trebuie păstrată mereu la îndemână, în cazul în care pacientul are un episod hiperglicemic.
Atât pacientul, cât și familia vor primi informații complete cu privire la modul de acțiune și de administrare al medicamentelor recomandate. De aceea, este foarte importantă comunicarea deschisă cu pacientul, pentru a vă asigura că a asimilat corect și complet toate datele referitoare la tratament. Dacă aveți în familie o persoană dragă care are dificultăți în a-și administra tratamentul antidiabetic, puteți apela oricând la personal calificat, care să o îndrume pas cu pas.
Deși este o afecțiune serioasă, cu multiple riscuri pentru starea generală de sănătate, diabetul zaharat este o condiție medicală cu care persoana dragă poate învăța să trăiască, bucurându-se în continuare de viață. Cu îngrijirea adecvată și cu susținere emoțională din partea familiei, pacientul diabetic poate depăși partea întunecată a acestei boli, ducând o viață lungă și liniștită.
Sursa foto: Shutterstock.com